Diena, kai Lietuvoje buvo įvestas autoritarinis režimas: kaip vyko pirmasis Lietuvos istorijoje perversmas (Video)  (13)

Gruodžio 17-ąją sukako 90 metų nuo pirmojo ir vienintelio nepriklausomos Lietuvos istorijoje perversmo. Jo metu buvo nuverstas teisėtai išrinktas prezidentas Kazys Grinius ir Lietuvoje įvestas autoritarinis režimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-12-19 Diena, kai Lietuvoje buvo įvestas autoritarinis režimas: kaip vyko pirmasis Lietuvos istorijoje perversmas (Video)  (13)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pasakoja istorikas, VU docentas dr. Algirdas Jakubčionis, 2 valandą nakties karininkai įsiveržė į Seimą ir liepė jam išsiskirstyti. Po to visą dieną prezidentas K. Grinius buvo verčiamas atsistatydinti. Galiausiai jis sutiko su viena sąlyga – kad būtų išsaugota Konstitucija. 

„Deja, perversmininkai sulaužė ir šitą pažadą – Konstitucija nebuvo išsaugota. Ir pamažu, žingsnis po žingsnio, Lietuvoje įsigalėjo autoritarini režimas. Tiesa, jis buvo švelnus, aksominis, bet, vienaip ar kitaip, jis buvo autoritarinis“, – pasakoja istorikas.

Pasak jo, perversmininkai visų pirma buvo karininkų, nepatenkintų reformomis, grupelė. Vadovu jie išsirinko Antaną Smetoną, kuris jau buvo pirmasis prezidentas, valdęs nepriklausomybės kovų metu ir kaip nepritariantis demokratiniam valdymui.

Plačiau žiūrėkite reportaže nuo 15:13 min.:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai (13)