Kodėl nesugebame įvertinti kai kurių išradimų? Šiek tiek įdomybių apie konteinerius, gelbėjimo valtis ir kai kuriuos kitus išradimus (Video)  ()

Paprastai manome, kad tik sudėtingi išradimai pakeičia visuomenės vagą. Tačiau didelę įtaką daro ir paprasti daiktai, kurie visada supo žmones. Jie negalėjo pastebėti milžiniškų jų galimybių ir tik pakeitę savo kultūrinius įpročius atrado minėtų daiktų potencialą keisti pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, konteinerį daug ekonomikos istorikų laiko pagrindiniu globalizacijos varikliu. Kai prieš 60 metų jie pradėti naudoti kroviniams laivais plukdyti, pasaulinė prekyba tesudarė penktadalį pasaulinio bendrojo vidaus produkto. Dabar sudaro daugiau nei pusę.

Prieš 60 metų į laivus uostuose įprastas dėžes kraudavo darbininkai. Jie užtrukdavo savaitę ar net kelias – ne ką trumpiau nei trunka visa kelionė per Atlanto vandenyną. Prieš konteinerius darbuotojų sąjungos protestavo, nes nerimavo dėl darbo vietų. O ir jų darbdaviai nesugebėjo sutarti dėl standartinio dydžio, todėl ilgus dešimtmečius net ir pažangiausiais laivais plaukiojantys žmonės nesuprato, kokios konteinerių galimybės.

Apie konteinerius, gelbėjimo valtis ir kitus neįvertintus išradimus - vaizdo įraše nuo 1:08:07

Galiausiai, pradėjus naudoti konteinerius, iš laivų ant sunkvežimių ar traukinių konteinerius iškraunančių kranų darbą administratoriai skaičiuoja ne dienomis, o valandomis. Krovėjų skaičius iš tikrųjų gerokai sumažėjo. Tačiau darbininkams galima duoti darbo kitur kaip, pavyzdžiui, padarė milžiniškiems konteineriniams laivams pernai savo žymųjį šimtametį kanalą išplėtusi Panama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()