Tik mitas ar viską paaiškinanti tiesa - teigiama, kad Nixonas ne kartą būdamas girtas vos nesukėlė karo  ()

Šiaurės korėjiečiai provokuoja JAV tiek pat ilgai, kiek šiaurės korėjiečiai garbina Kim Il-Sungą, kaip gimusį iš krentančios žvaigždės, rašoma „Business insider“. Vienas JAV prezidentas, kaip teigiama, ne visada blaivus, ne kartą ruošėsi prieš komunistines valstybes panaudoti branduolinį ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV prezidento Richardo Nixono išrinkimas pakeitė tai, kaip komunistų valdomos šalys bendrauja su JAV geopolitinėje plotmėje. R. Nixonas, ištikimas antikomunizmo karys, kuris sugebėjo išprovokuoti didžiąsias komunistines jėgas ir netgi neutralizuoti jas pavieniui. Jo žymioji 1972 metų kelionė į Kiniją ir sekęs santykių su SSRS atšilimas yra įrodymas, kad R. Nixono „trianguliacijos“ teorija verta pagyrų.

Tačiau, 1969 metų balandis, pirmieji R. Nixono administracijos darbo mėnesiai, R. Nixono tarptautinis įdirbis dar nepasiektas. Būtent tuo metu Šiaurės Korėja pašovė žvalgybinį lėktuvą „EC-121“ virš Japonijos jūros. R. Nixonas buvo įsiutęs. 2010-ųjų buvęs JAV karinių oro pajėgų pilotas Bruce’as Charlesas, R. Nixono laikais budėjęs Kunsano oro bazėje Pietų Korėjoje, pasakojo, kad buvo iššauktas vykdyti savo SIOP užduoties dalį. SIOP (Single Integrated Operational Plan) – JAV branduolinio smūgio planas kare su komunistais.

B. Charlesas buvo iššauktas ir turėjo būti pasiruošęs numesti 330 kilotonų branduolinį užtaisą ant vieno iš Šiaurės Korėjos aerodromų.

Netrukus, buvo duotas nurodymas atsitraukti, ir B. Charlesas grįžo prie savo įprastų pareigų vykdymo. Pasak oficialių šaltinių, R. Nixonas ir jo patarėjai svarstė, kaip atsakyti. Galų gale, prezidentas nusprendė neaštrinti konflikto. Dažnai spekuliuojama, kad R. Nixonas sąmoningai norėjo, jog komunistai tikėtų, kad jis išties svarsto branduolinio smūgio galimybę.

Artėjančiais metais JAV prezidentas netgi siuntė branduoliniais ginklais užtaisytus bombonešius link Sovietų Sąjungos paskleisdamas gandus, kad jis yra toks pamišęs, kad iš tiesų sukeltų Trečiąjį pasaulinį karą.

Aišku, jis nebuvo beprotis. Tačiau dėka 2000-aisiais pasirodžiusios Anthonys Summerso ir Robbyn Swan knygos (The Arrogance of Power: The Secret World of Richard Nixon), mes žinome, kad jis buvo paprasčiausiai apsvaigęs. Ne nuo galios, o nuo alkoholio, rašoma „Business insider“.

George’as Carveris, tuo metu, kai buvo numuštas „EC-121“ buvęs CŽV Vietnamo specialistu, pasakojo, kad R. Nixonas, sužinojęs apie tai buvo „įsiutęs“. JAV prezidentas susisiekė su Jungtiniu vadų štabu ir nurodė jiems paruošti planą taktiniam branduoliniam smūgiui ir rekomendacijas taikiniams.

Henry Kissingeris, tuometinis Nacionalinio saugumo patarėjas, taip pat paskambino Jungtiniam vadų štabui ir susitarė, kad šie palauks ryto, kai R. Nixonas pabus blaivus kitą rytą. Anot minėtos A. Summerso ir R. Swan knygos, H. Kissingeris savo padėjėjams yra ne sykį minėjęs, kad „jeigu būtų prezidento valia, naujas branduolinis karas kiltų kiekvieną savaitę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()