Pristatytas švaraus oro žemėlapis: kokia situacija Lietuvoje?  ()

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) surinko 2016 metų duomenis ir ištyrė, kuri pasaulio valstybė gali pasigirti švariausiu oru. Neramina tai, jog daugiau nei 80 procentų pasaulio valstybių pasižymi išties prasta oro kokybe, o tai lemia įvairius kvėpavimo takų susirgimus ir kitas ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis PSO duomenimis, situacija Lietuvoje nėra per daug grėsminga, nors pernelyg džiaugtis taip pat nėra kuo. Praėjusiais metais vidutinė kietųjų dalelių koncentracija mūsų šalyje siekė 18,39249 punkto. Palyginimui, Estijoje šis rodiklis siekia 8,39458 punkto.

Bene pati blogiausia padėtis yra Saudo Arabijoje, kur viršyta 107 punktų riba. Labiausiai užterštu oru ypač pasižymi nemaža dalis Pietryčių Azijos valstybių, taip pat Šiaurės ir Vidurio Afrikos šalys.

Tiesa, šią savaitę tirštas smogas apgaubė didžiąją dalį Europos ir pareikalavo žemyne imtis skubių priemonių. Didelis šaltis, kūrenimas anglimi ir medžiu bei ramūs orai lėmė tai, kad daugelis Europos regionų paskendo smoge. Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ir Briuselyje įspėjama dėl fizinio poveikio vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms bei kvėpavimo problemų turintiems asmenims.

Prancūzijoje uždrausta važiuoti senesniais ir labiau aplinką teršiančiais automobiliais, atpigintas važiavimas viešuoju transportu. Londone smogo debesis antrą dieną iš eilės privertė atidėti apie 100 skrydžių iš Londono Hitrou oro uosto.

Rytų Europą taip pat apgaubė tirštas smogas, nes tvyrant šalčiams gyventojai intensyviai šildosi medžiu ir anglimis, o tai itin teršia orą. Vengrijos pareigūnai įspėjimą dėl taršos paskelbė 20 miestų, tarp jų ir sostinėje Budapešte, kur nuo pirmadienio iki trečiadienio uždrausta važiuoti katalizinių konverterių neturinčiais automobiliais.

Bulgarijos sostinę Sofiją, kuri patenka tarp užterščiausių Europos sostinių, taip pat dusina didelis smogas, bet mieste neįvesta jokių ypatingų apribojimų. Deputatai Lenkijos Krokuvos regione, kuriame, kaip manoma, vyrauja labiausiai visoje šalyje užterštas oras, pirmadienį pritarė kovos su smogu planui, pavyzdžiui, šalis ketina uždrausti naudoti prastos kokybės anglį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(24)
(6)
(18)

Komentarai ()