Oro taršos daleles smegenyse aptikusi mokslininkė nevyniojo žodžių į vatą: „mane tai baisiai šokiruoja“  (1)

Naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad nedidelės taršos dalelės gali atsidurti smegenų audinyje. Manoma, kad toksiškos geležies oksido dalelės gali prisidėti prie tam tikrų ligų, kaip Alzhaimeris, sukėlimo, nors tvirtų įrodymų šiai hipotezei paremti dar trūksta, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas, kurio autoriai rezultatus pavadino „baisiai šokiruojančiais“, kelia naujų klausimų apie oro taršos rizikas sveikatai. Iki šiol daugumoje atliktų tyrimų daugiausiai dėmesio buvo kreipiama į oro taršos poveikį plaučiams ir širdžiai.

Dabar „Proceedings of the National Academy of Sciences“ publikuotame tyrime pateikiama įrodymų, kad smulkios dalelės, kurios vadinamos magnetitu, gali rasti kelią ir į smegenis.

Kiek anksčiau šįmet Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad oro tarša gali nulemti iki 3 mln. mirčių kasmet.

Pėdsakai

Mokslininkų komanda iš Lancasterio universiteto tyrė 37 mirusiųjų žmonių (3–85 metų amžiaus) smegenų audinius – 29 jų gyveno ir mirė Mechiko mieste, kuris garsėja užterštumu. Kiti 8 gyveno Mančesteryje (62–92 m. amžiaus), kai kurie jų sirgo neurodegeneracinėmis ligomis.

Tyrimo vadovė prof. Barbara Maher kiek anksčiau atrado magnetito daleles oro mėginiuose, kurie buvo paimti iš judraus kelio Lancasteryje, taip pat ir už elektrinės jėgainės. Mokslininkė įtarė, kad panašios dalelės gali būti rastos smegenų mėginiuose, taip ir nutiko.

„Tai baisiai šokiruoja. Kai tiriame audinį, matome tarp ląstelių pasiskirsčiusias daleles, o atlikus magnetinę ekstrakciją rasta milijonai dalelių – milijonai viename smegenų audinio grame, – tai yra milijonas galimybių padaryti žalą“, – sakė mokslininkė.

Magnetitas smegenyse gali susiformuoti natūraliai nedideliais kiekiais, tačiau natūraliai atsiradusios dalelės nuo patekusių į organizmą skiriasi forma. Mokslininkų tyrimo metu rastų dalelių buvo gerokai daugiau ir jos buvo apvalios bei lygios – tokios dalelės gali susidaryti tik esant aukštai variklio temperatūrai arba dėl stabdžių sistemos.

Alzhaimerį ir kitas neurodegeneracines ligas tiriantys mokslininkai mano, kad magnetito dalelės smegenyse gali padidinti riziką susirgti šiomis ligomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (1)