2020 metų olimpinių ir parolimpinių žaidynių medaliai bus gaminami iš senų telefonų (Video)  ()

2020 metų olimpinės ir parolimpinės žaidynės Japonijos sostinėje bus išskirtinės. Pirmiausiai dėl organizatorių sprendimo gaminti medalius iš panaudotų mobiliųjų telefonų ir taip tausoti žemės išteklius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos gyventojų prašoma paaukoti senus mobiliuosius telefonus ir kitus smulkius elektroninius prietaisus, kad būtų surinktos dvi tonos penkiems tūkst. medalių. Projektas turėtų padėti sumažinti žaidynių išlaidas.

Kaip iš elektronikos atliekų galima išgauti auksą

„Ši kampanija kartu padės Japonijos žmonėms dalyvauti kuriant medalius, – sako olimpiados sporto direktorius Koji Murofushi. – Žemėje resursai ne begaliniai, todėl perdirbant šiuos įrenginius pasirūpinsime ir aplinka.“ Jau nuo balandžio mėnesio įvairiuose ofisuose ir telekomunikacijos bendrovėse bus atidarytos specialios dėžės. Šios bus pildomos tol, kol bus pasiektas reikiamas prietaisų svoris.

Paprastai olimpinių žaidynių šeimininkai nesuka sau galvos ir reikalingo metalo medaliams gauna iš kasyklų. Nuosavų mineralų išteklių neturinti Japonija savo sprendimu ketina žengti žingsnį į priekį ir primena pasauliui apie išnaudojamą aplinką.

Mobilieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai turi nedidelius kiekius retų metalų, tokių kaip platina, paladis, auksas, sidabras, litis, kobaltas ir nikelis. Perdirbami jie cheminiu būdu atskiriami vieni nuo kitų. Tuo užsiima daugiausiai tokios šalys kaip Kinija, Indija ir Indonezija.

2020 metų olimpinės ir parolimpinės žaidynių centrai - video siužete

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()