Kas iš tikro darosi su Visata? Kosmologiniai modeliai kapituliuoja (Video)  ()

Visatos plėtimosi spartą nurodo Hablo parametras – dydis, lygus greičiui, kuriuo nuo mūsų tolsta tam tikru atstumu esantis objektas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau senokai žinoma, kad Hablo parametro vertė aplinkinėje Visatoje yra apie 70 kilometrų per sekundę vienam megaparsekui, bet tiksli vertė neaiški iki šiol.

Prieš porą metų paskelbtuose Planck teleskopo duomenų analizės tyrimuose nurodyta vertė yra apie 67 km/s/Mpc, tačiau dabar nauji duomenys, kuriuose naudojamas lęšiuojamų kvazarų spinduliuotės kitimas, duoda didesnę vertę – 72 km/s/Mpc.

Abiejų verčių paklaidos yra gerokai mažesnės, nei skirtumas tarp jų. Kur gali slypėti neatitikimo paaiškinimas?

Yra teigiančių, kad tai – „naujos fizikos“ (t. y. mums dar nežinomų dėsnių, jėgų ar sąveikų) pasireiškimas. Bet priežastis gali būti paprasčiausiai ta, kad kosminė foninė spinduliuotė ir lęšiuoti kvazarai (kurių gražių nuotraukų kolekciją rasite čia), duoda informaciją apie skirtingus Visatos evoliucijos etapus.

Jei Visatos plėtimasis vyksta ne taip, kaip numato paprasčiausi dabartiniai kosmologiniai modeliai, o, pavyzdžiui, tamsiosios energijos tankis po truputį auga, tai gali paaiškinti ir stebėjimų rezultatų neatitikimą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(23)
(11)
(12)

Komentarai ()