Po „oro bombų“ atakų prasidėjo tikras stichijų pragaras (Video)  (1)

Kalifornijoje žuvo mažiausiai du žmonės, kai viena stipriausių audrų per kelerius metus į šią valstiją atnešė liūtis ir sukėlė staigius potvynius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netoli Los Andželo dėl purvo nuošliaužų pavojaus buvo evakuota daugiau kaip 100 namų. Be to, pietinę Kalifornijos dalį užgriuvus Ramiojo vandenyno audrai, kuri buvo praminta „bombogeneze“ ir „oro bomba“, pradėjo vertis smegduobės ir nutrūko elektros tiekimas tūkstančiams žmonių, rašo „The Guardian“.

Los Andželo tarptautiniame oro uoste buvo atšaukta ar vėlavo daugiau kaip 300 skrydžių. Audra driekėsi toli į vandenyno gilumą ir penktadienio popietę buvo pasiekusi didžiausią savo jėgą.

Vienas žuvęs vyras buvo rastas į vandenį panirusiame automobilyje dykumų mieste Viktorvilyje, kai patvinus vienai gatvei, buvo nuplautos kelios mašinos, sakė San Bernardino apygardos ugniagesių atstovas spaudai Ericas Sherwinas.

Antrą vyrą mirtinai nutrenkė elektros srovė, kai Los Andželo Šerman Oukso rajone per liūtį virtęs medis nutraukė elektros laidus, kurie užkrito ant vieno automobilio.

Kiek vėliau tame pačiame rajone atsivėrusi smegduobė prarijo du automobilius. Antrasis automobilis į smegduobę krito tiesioginio televizijos reportažo metu: žiūrovai galėjo stebėti, kaip jis svirduliuoja ant smegduobės krašto ir galiausiai į ją įkrenta.

Ugniagesiai iš pirmojo automobilio išgelbėjo vieną žmogų, o antrojo automobilio vairuotojas spėjo išlipti iš mašinos dar prieš tai, kai ji įkrito į duobę. Valstijos gilumoje, Kahouno kalnų perėjoje sutrupėjus kelkraščiui, ant šono nuvirto stovėjęs ugniagesių automobilis, tačiau žmonės per šį incidentą nenukentėjo.

Los Andželo Saulės slėnyje dėl greitai plūstančio vandens įstrigo 10 automobilių – iš jų teko gelbėti 15 žmonių. Los Andželo rajone maždaug 15 tūkst. namų ūkių buvo likę be elektros, o Duartės mieste, kuris įsikūręs San Gabrielio kalnų papėdėje, 180 namų buvo evakuoti.

Keleivinių traukinių įmonė „Amtrak“ atšaukė savo paslaugas didžiosiose Kalifornijos pietinės ir centrinės pakrančių dalyse. Dėl potvynių taip pat buvo uždaryti keli kelių ruožai.

Šlapiuose ir vandens apsemtuose keliuose per autoavarijas žuvo keli žmonės, tačiau nustatyti, ar jų žūtį tiesiogiai nulėmė audra, buvo sudėtinga.

„Atrodo, kad tai yra stipriausia audra, šį sezoną smogusi Pietvakarių Kalifornijai, - sakė JAV Nacionalinė meteorologijos tarnyba. – Gali būti, kad tai stipriausia audra per pastaruosius šešerius metus ar net nuo 2004 metų gruodžio ar 1995 metų sausio“.

Meteorologai tokias audras vadina „oro bombomis“ ir jas apibūdina kaip „sparčiai gilėjančią vidutinių platumų cikloninę žemo slėgio sritį“.

Iki vakaro Venturos apygardoje ir šiaurinėje Los Andželo apygardoje per 24 valandas buvo iškritę 19 cm kritulių, o San Marko kalnų perėjoje Santa Barbaroje – net 21 cm kritulių.

Meteorologas Ryanas Maue iš „WeatherBell Analytics“ leidiniui „LA Times“ sakė, kad paskutiniąją vasario savaitę Kalifornijoje iškris 10 trilijonų galonų (maždaug 40 trilijonų litrų) lietaus – toks kiekis užpildytų 15 mln. olimpinių plaukimo baseinų ar 154 dienas garmėtų per Niagaros krioklius.

Ši audra atnešė kritulių ir į San Žoakino slėnį bei San Fransiską, tačiau nemanoma, kad didesni lietūs pasieks tolimesnę šiaurę, kur dėl Orovilio užtvankos pažeidimų teko evakuoti 188 tūkst. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)