Genialu tai kas paprasta: Indija rado būdą kaip iš išmetamųjų dujų pagaminti visą eilę produktų, iš to užsidirbti ir dar sumažinti šiltnamio efektą  (4)

Viena Indijos bendrovė teigia suradusi būdą šiluminės anglimi varomos jėgainės išskiriamą anglies dioksidą paversti į buityje pritaikomus produktus. Pavyzdžiui į kepimo miltelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perdirbimo procesas vyksta Tutikorino mieste, Alkali Chemicals gamykloje. Padedami dar vienos kompanijos, užsiimančios kenksmingų medžiagų surinkimu ir eksploatacija, darbuotojų komanda, dirbdami ir nekeisdami dabartinių pajėgumų, teigia kasmet galintys sumažinti išskiriamo anglies dioksido kiekį bemaž 60 000 tonų.

Pats kompanijos savininkas Ramachadran Gopalan pripažįsta esantis tiesiog verslininkas ir apie jokį planetos išsaugojimą, ekologiją ir žalias idėjas negalvojantis.

Jis tiesiog rado budą kaip pritaikyti anglies dioksidą, kurio Indijoje išskiriama tiesiog neįtikėtinai gausiai, pramonėje ir iš to užsidirbti, o tai, kad šis būdas padeda gelbėti planetą, greičiau yra pasekmė, o ne tikslas.

Anglies dioksido molekulės surenkamos kamine iš dūmtakio dujų, surišant jas su kompanijos gaminama druska, kurios formulė neatskleidžiama. Aišku tik tiek, kad medžiaga visiškai nauja, nes kaip praktika parodė, ji surenka daugiau nei 90 procentų dujų, o tokiu efektyvumu nepasižymi jokia kita šiam tikslui iki šiol naudota medžiaga.

Vėliau surinktos dujos panaudojamos įvairių daiktų gamyboje: stiklo, skalbimo priemonių, įvairių popieriaus produktų. Keisčiausia, kad surinktos ir perdirbtos medžiagos naudojamos ir valgomų produktų gamyboje, pavyzdžiui saldiklių arba kepimo miltelių.

Kaip ten bebūtų, šioje srityje nuolat padaromi stebėtini atradimai. Pavyzdžiui buvo sugalvota technologija kaip CO₂ pritaikyti anglies nanopluošto gamyboje. Tuo tarpu Islandijos mokslininkai išrado būdą kaip anglies dioksidą paversti akmenimis.

Tačiau tai išgirdęs kompanijos vadovas tik šypteli.

Kam paversti naudingą daiktą į akmenį jeigu galima iš to gauti nemenkos ekonominės naudos. Interneto svetainėje kompanijos atstovai teigia, kad vien taikydami savo sukurtą technologiją galėtų sumažinti viso pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bene 20 procentų. Kiek iš to būtų galima uždirbti lieka paslaptimi. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(2)
(39)

Komentarai (4)