Stipri bendrovė ir darbo vietos yra gerai, bet kas, jeigu to kaina - padidėjusių žemės drebėjimų skaičius nuo dviejų per metus iki dviejų per dieną?  (1)

Skaitant ar žiūrint naujienas dažniausiai girdime apie žemės drebėjimus Japonijoje ar Indonezijoje. Tačiau statistika byloja ką kita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, daugiausiai žemės drebėjimų įvyksta Oklahomoje (JAV). Apie tai prieš metus paskelbė šios valstijos naftos ir iškasenų industriją prižiūrinti komisija. 

Ši komisija pripažino, kad tai yra nemaža šios valstijos problema. Kartais per vieną dieną valstiją sukrečia net 15 žemės drebėjimų. 

Minėta komisija netgi nustatė žemės drebėjimų židinius. Šiuo atveju židinys yra bent du žemės drebėjimai, kurie nutolę tarpusavyje ne didesniu nei 800 metrų atstumu, o vieno žemės drebėjimo galingumas siekia ne mažiau nei 3,2 balo pagal Richterio skalę. Šie židiniai šiuo metu apima maždaug 15 000 kvadratinių.

Mokslininkai mano, kad valstijoje vyksta tiek daug žemės drebėjimų dėl naudingųjų iškasenų paieškų ir gręžimų bumo. Ypač prie to prisidėjo skalūninių dujų išgavimas, kurio procesas yra sudėtingesnis, be to, jo metu į žemės gelmes įleidžiamos cheminės medžiagos. 

Prieš prasidedant gręžimų bumui 2009 metais Oklahomoje per metus įvykdavo vidutiniškai po du žemės drebėjimus, o dabar jų įvyksta po du per dieną. 2015 metais valstijoje įvyko 700 žemės drebėjimų, kurių kiekvieno galingumas siekė bent po 3 balus pagal Richterio skalę. Dėl šios priežasties gręžimų procedūros buvo stipriai sugriežtintos, kad cheminės medžiagos nebūtų leidžiamos į didelį gylį. 

Šiuo metu Oklahomoje yra apie 4500 gręžinių, iš jų 3500 yra aktyvūs. Sugriežtinus taisykles žemės drebėjimų skaičius sumažėjo, tačiau ne per daugiausiai. Tiesa, valstija negali tiesiog imti ir uždrausti gręžinėjimų darbus, kadangi tai yra vienas pagrindinių ekonomikos variklių valstijoje, dėl kurio sukuriama labai daug darbo vietų. Taigi valdžia mėgina pasitelkti visus įmanomus būdus, kad žemės drebėjimų skaičius būtų sumažintas kitais būdais. 

Tiesa, žmonės bijo, kad vieną dieną valstiją sukrės didžiulis žemės drebėjimas. Į tai viena politikė atsakė, kad gyventojai turėtų susisiekti su draudimo bendrovėmis ir apsidrausti savo turtą, tačiau šis patarimas sulaukė gyventojų pasipiktinimo. Be to, dauguma draudimo bendrovių draudžia turtą tik nuo katastrofiškų žemės drebėjimo padarinių. Kaip galiausiai bus išspręsta ši problema, parodys tik laikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: