Nokautuojanti JAV viceprezidento nuomonė apie rūkymą: mokslas pašiurpęs, belieka laukti kas bus toliau  (6)

JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as teigia nemanantis, kad rūkymas žudo, skelbia iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią mintį politikas išsakė 2000 metais pasirodžiusiame straipsnyje ir, panašu, nemato pagrindo keisti savo nuomonę.

„Pats metas greitai pasitikrinti, kas ir kaip. Nors politikai ir žiniasklaida kelia tikrų tikriausią isteriją, rūkymas iš tikrųjų nežudo. Tiesą sakant, du iš trijų rūkalių nemiršta nuo su rūkymu susijusių ligų, o devyni iš dešimties rūkančiųjų nesuserga plaučių vėžiu“, – 2000 metais teigė M. Pence‘as.

Ši statistika atrodo laužta iš piršto ar bent jau juokinga, nes mokslininkai atranda vis naujų įrodymų, jog rūkymas žudo.

Jungtinėse Valstijose rūko per 40 mln. žmonių, teigia Ligų kontrolės ir prevencijos centrai. Vienas iš trijų šiuo metu rūkančių mirs būtent nuo ligos, susijusios su šiuo žalingu įpročiu. Kitaip tariant, kalbame apie 13,3 mln. žmonių. Kas dešimtas rūkantysis suserga plaučių vėžiu, o tai reiškia, kad ši onkologinė liga diagnozuojama 4 mln. žmonių.

Šiuo atveju įdomiausia, kodėl M. Pence‘as nusprendė viešai neigti akivaizdžią tiesą ir parašyti straipsnį, kuriame abejojama tabako keliamu pavojumi.

M. Pence‘ą D. Trumpas pasirinko savo dešiniąją ranka, nes to, anot ekspertų, norėjo respublikonai, o ne pats JAV prezidentas. Dabar JAV viceprezidentas yra dar viena priežastis, kodėl žmonės, besirūpinantys mokslu ir sveikata, ne veltui nerimauja dėl D. Trumpo prezidentavimo.

Svarbūs faktai:

  • Rūkymas kiekvienais metais pražudo 480 tūkst. žmonių JAV. Be to, šis žalingas įprotis gyvenimo trukmę vidutiniškai sutrumpina dešimčia metų;
  • Rūkymas – svarbiausia mirties priežastis Jungtinėse Valstijoje, kuriai galima nesunkiai užkirsti kelią;
  • Rūko net 26,3 proc. žemiau skurdo ribos gyvenančių;
  • Bandymas žmones paskatinti atsisakyti šio bjauraus įpročio – sveikatos apsaugos prioritetas.
     
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(29)
(11)
(18)

Komentarai (6)