Emigracijos šėlsmas: pirmą kartą stebima tendencija, kai emigracijos mastai jau net nebekoreliuoja su ekonomikos rodikliais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

aidas.Žebrauskas 2017-04-06 11:33
Mano nuomone pirmiausia turetu keisti poziuri i darbo zmogu, jo darbo salygas. Dabar gaunasi kad dirbant labai panasiomis salygomis uzsienyje zymiai didesnis atlyginimas. Jei nebeeina kelti atlyginimo - tai bent darbo salygu gerinimas butu vienas zingsnis link emigracijos mazinimo. Imigrantu is kitu saliu paskirtis manau yra isvaryti dar tuos likusius lietuvius kurie nenorejo emigruoti.
Audrius 2017-04-06 11:47
Nieko keisto, kad tokia emigracija. Pagrindine priezastis-ekonomines, t.y. mazos pajamos. Savo pajamas zmones vertina dviem budais: 1. Ziurima apsoliucios pajamos (LT jos labai mazos koks 500-600 eur menesiui). 2. Palyginimo principu, t.y. lygini savo pajamas su kaimyno, su boso, su garsenebem ir pan. Palyginamasis vertinimas, yra kur kas svarbesnis, kai nebesi skurde. Lt, tuo tarpu, turime viena didziausiu turtiniu ir pajamu nelygybiu Europoj. Todel nereik stebetis, kad zmones jauciasi nelaimingi, turim toki auksta nusikalstamuma ir, to pasekoje, tokia emigracija.
immortallt 2017-04-06 11:57
Klaidingas argumentavimas. Pirma, tu kalbi apie žemos kvalifikacijos ar be kvalifikacijos darbuotojus. Tokių, kurių pas mus daugiau nei pusė, tokių, kurių vakaruose mažiau nei 5% (jei tik vietinius skaičiuoti). Antra, tu darai prielaidą, kad požiūris į verslininkus pas mus normalus. Esmė ta, kad verslininkas yra blogio įsikūnijimas, nesvarbu, nei kaip elgiasi su darbuotojais, nesvarbu, kokią algą moką ir vos tik paaiškėja, kad darbdavys sukalbamas, darbininkai pradeda tuo naudotis - ištisai vėluoja į darbą ir išeina anksčiau. Simuliuoja ligas pirmadieniais, nes dar padorumo turi neateiti pagiringas pirmadienį į darbą, ir t.t. Trečia, darai prielaidą, kad darbdaviai yra iš Marso, bet ne iš tos pačios visuomenės, kaip darbininkai. Išspręsk pirmą problemą, šoktels algos. Išspręsi pirmą problemą, taisysis sparčiai antroji problema. Po 10-20 metų trečios problemos priežasties neprisiminsi.
vardasas 2017-04-06 12:12
Po 20 metu tikiu kad reikalai tikrai labai pageres vien delto kad praktiskai jau baveik isviso nebebus sovietiniu laiku zmoniu, dings tas kvailas mastymas kaip kad sake jog gali ir neateiti i darba. Beto reikia visokiu netik kvalifikuotu nes tarkim labai jau issimokslinusio ir kvalifikuoto darbuotojo ofisa kazkas tures isvalyti.
immortallt 2017-04-06 12:42
vardasas, kuo mažiau bus likę žemos kvalifikacijos darbuotojų, tuo didesnė alga jiems bus. O žemos kvalifikacijos darbuotojų visada liks, nes ne visi gabūs mokslams, kai kuriems gyvenime nepasiseka, ar tiesiog perkaista ir nori darbo be jokio atsakomybės kurį laiką. Yra moksleiviai, studentai ir pan. Taip pat atsivežti juodadarbių nebus problemos dar ilgai, o ilgainiui, jie iš vis bus pakeisti automatika. Tad dar labiau mažės jų poreikis.
lindemann 2017-04-06 13:01
Kai atlyginimas motyvuoja, tai žmonės tikrai atsakingai dirba. Kad ir žemos kvalicikacijos ar be kvalifikacijos darbus. Lietuvoje tokie darbai mažai apmokami, todėl dažna darbuotojų rotacija (nėra motyvacijos dirbti), ieškomasi geresnio darbo, dažnai užsienyje, kur toks pats darbas apmokamas 5-10 kart daugiau. Įpač apgailėtinos yra tos įmonės, kurios tiesiogiai gauna darbuotojų iš darbo biržos ir joms vienodai darbuotojo gerbūvis. Nes visada atsiras dar darbuotojų, vnž, armija pakaitinių rankų. Normaliomis ekonomikos sąlygomis tokios įmonės net neegzistuotų. Apie įmones, kur pagr. pelną sukuria darbuotojas, tačiau jose neproporcingai didelis direktorių, vadybinikų kiekis (reikia gi šeimynai sukurti darbo vietas), taip pat neverta net kalbėti, verslas naudingas tik vienai pusei. Žodžiu, kol vieni dalinasi pinigus, kiti iesko kaip uždirbti daugiau. Mums labai pasisekė, kad turim ES, laisvas darbo jėgos judėjimas padeda reguliuoti padėtį ir čia.
sub 2017-04-06 13:04
Kas yra žema kvalifikacija, apibrėžk prašau? Studijos universitete ir kolegijoje - yra aukšta kvailifikacija, tai profkės ir spec mokyklos yra žema kvalifikacija. Tai jei nebeliks žemos kvalifikacijos žmonių, neliks suvirintojų, statybininkų, santechnikų, šaltkalvių ir t.t., o jų visada reikės. NZn kokią čia sistemą gali Lietuvai pritaikyt, kai tiek daug savanaudžių, savim ir savo kišene besirūpinančių žmonių. Apie LT valdžią išvis nekalbu, dugnas dugne jau kelinta kadencija. Tarpusavį aiškinasi, kad didesnį lovį gaus, o visuomenės, tautos labui blyn supisti tautiniai rūbeliai. Mokesčiai belenkokie: turto, pvm, dabar pareis auto mokesčiai, jei kažką nuomoji (savo nuosavą turtą) - mokesčiai. Lengvatos aišku yra, jos riekalingos, bet su tiek mokesčių, tos lengvatos nekažką.
immortallt 2017-04-06 13:19
sub, žema kvalifikacija, kai pasodini darbuotoją ir bent kiek smegenų turintį išmokai visos darbo specifikos per mažiau nei 1-2 dienas. Univierą, kad ir teisės maigstrą baigęs gali likti žemos kvalifikacijos. Geras suvirintojas, statybininkas, santechnikas ar šaltkalvis jau vidutinė kvalifikacija ir negirdėjau, kad jie skųstųsi atlyginimais. Apie valdžią, kurią išrinko idiotai, tokius pačius idiotus? pradėkit normalius rinkti.
kiesza 2017-04-06 13:34
Desovietizacija Investicijų pritraukimas (sukurti mokestinį rojų investuotojams) Progresiniai mokesčiai Apyvartos mokesčiai bankams 18 gradusų PVM sugrąžinimas Mano galva įgivendinus šituos punktus neišvengiamai varguoliai kaip aš gyventų geriau. Visi emigrantai dingsta dėl mažų algų, neteko sutikt kuris emigruotų dėl blogo oro. Jai atlyginimas padorus tai visiškai nebesvarbu ar tras darbas sunkus, nesunkus, ar šefas išsi*isinėja ar ne.
Arns 2017-04-06 14:09
Mano galva čia bevertis skambių frazių kratinys pasiskolintas iš bent kelių vienas kitam prieštaraujančių populiarių ekonomistų šūkių.
immortallt 2017-04-06 14:19
Mokestinis rojus nėra geras būdas pritraukti investicijoms. Progresiniai mokesčiai gilins šešėlio problemą, kuri ir taip kertinė surenkant biudžetą. Kokiu pagrindu bankams apyvartos mokesčius įvesti nori, o pvz Maximai ar valymo įmonei ne? PVM mokestis vienas geriausių, mažiausiai kraipančių rinką. Mažinti reikia darbo pajamų apmokestinimą, kur daugiausia nuslepiama. Tai įgyvendinus galbūt kurį laiką pagyventum geriau, o po to tik pablogėtų tau situacija. Tuo ir žavus populizmas, kad iš pradžių atrodo viskas nuostabu, kol pradedi gilintis. Iš mano draugų du emigravo dėl oro, dar vienas dėl nesąžiningos mokestinės sistemos, kai daug uždirbantis procentaliai 2x daugiau moka mokesčių, nei šūdą malantis.
UTF16 2017-04-06 14:50
Kai tu ieškai, kur apsikirpti arba susitvarkyti batus, tu ieškai kur brangiau ar kur pigiau? Ar labiau teiraujiesi apie darbuotojų gerbūvį?
lindemann 2017-04-06 16:51
Kai aš ieškau kur apsikirpti (kirpausi ir pigiausioje ir brangiausioje kirpyklose), ieškau, kur gerai kerpa, apeinu daugelį, apsistoju ties ta, kur geriausiai kerpa, kaina tikrai nėra pati mažiausia, + visada palieku arbatpinigių. Kirpėjai patenkinti savo gerbūviu, patikėk Gal tik vienas kitas, nesugeba suktis tame versle. Batų neieškau kur tvarkyti, tai negaliu apie tai pakomentuoti. Darbuotojų gerbūvis apskritai labai gerai matosi, nueik į Čiliaką ar kokią eilinę piceriją, kebabinę, 90 proc. juose vis nauji darbuotojai, kai kuriose rotacija vos ne kas mėnesį, kai kuriose kas ketvirtį ir t.t. Tuose pačiuose didžiausiuose prekybcentriuose, ilgai dirba tik jau pagyvenusios moterėlės, apsistojusios ties tokiu darbu, nu, nes geriau kaip ir neras (nėra labai kvalifikuotos). Visa kita, jauni žmonės, padirba trumpai, pamato, kad neišgyvens tokius darbus dirbami - emigruoja (jei nėra galimybės ar noro kelti kvalifikaciją).
Arthuras 2017-04-06 17:23
Taip! Rinkime konservatorius ir gyvensime geriau!
Audrius 2017-04-06 17:50
No problem, kaip ir dauguma immortallt "faktu", sitas irgi, greiciausiai, bus istrauktas is immortallt sh*knos. Neisiamamas saltiniu resursas.
AAA000 2017-04-06 20:04
Nu ka jus cia vel nusisnekat apie emigracija?.. Nera jokios emigracijos... Nematot akivaizdaus rysio tarp dvieju dalyku... Landzbergis jau 25+ metu sneka, kad rusai puls. Tautieciai 25+ metu tiesiog bega nuo rusu, ir tiek. Labai aiski tarpusavio tendencija. Pas mus tauta juk supratinga - supranta kad su auksiniais saukstais valdzia tautos neapgins. Nu tai ir bega po biski - pagal galimybes. O dabar isvis katastrofa - anukelis suzibejo kaip konservu zvaigzde. Suprantat, kad jei anukelis pateko tokion vietelen, tai kad rusai puls - sansas juk padvigubejo Tauta nedurna - iskart reagavo - padvigubino begimo nuo rusu masta... O ten visokie ekonomikos prognozistai ir statistai - tai smegenis jum tik pudrina uz geras algas...Net ir cia vienas toks yra. Anukelio gerbejas. Net nesislepia juk Straipsny aiskiai parase - kad jokio rysio su mazoms algom nera ir but negali. Cia buvo tiesiog ilgalaikis ekonomistu blefas. Kaip tokiu akivaizdziu dalyku nesuprast? Cia gi akivaizdu savaime...
immortallt 2017-04-06 20:31
Šiaip aš labiau už liberalus, bet realiai tėra du pasirinkimai Lietuvoje, jei balsuoti ne už visiškus balvonus. Ir kaip visada, kiekvienas pasirinkimas turi trūkumų ir privalumų. Turbūt scenarijus neįmanomas, kai būtų tik geras pasirinkimas, už ką balsuoti, nes niekada neatitiks žmonių grupė vieno asmens pažiūrų. Tad reikėtų rinktis pagal atliekamus darbus, tai, kaip vyksta procesas ir kaip partija reaguoja į korupciją. Pagal paskutinį kriterijų telieka dvi partijos - korupcija nedangstoma ir susitepęs skrenda laukan. Kitose partijose... Na kitose partijose dangsto ir neleidžia atimti neliečiamybės, arba net partijos susijungia, kad tik atsakomybės išvengti. Aišku, visada gali lakstyti ratais iškėlęs rankas bei klykti, kad dangus griūva, o gali, kaip išsilavinęs žmogus, rinktis mažesnę blogybę iš dviejų. O jei nepastebėjai, aš kritikos visada turiu, tiek liberalams, tiek konservatoriams, bet tai nereiškia, kad už šias partijas neverta balsuoti.
Vytax 2017-04-06 21:38
Reikalingos ir tokios laikinos menkai kvalifikuotos darbo vietos, kur gali įsidarbinti bet kas. Jaunimui tai dažniausiai būna pats pirmas laiptelis darbo rinkoje. Kitiems laikina išeitis staiga praradus darbą. Vėliau dauguma jų susiranda kitus geresnius darbus. O tie geresni darbai taip nesimėto, tenka palaukti ir pusmetį, ir metus, ir kartais du, kol nusišypso laimė. O tos geresnės (kvalifikuotos) darbo vietos atsiranda dviem atvejais: a) kažkas pasitraukia iš darbo rinkos. (išeina į pensiją, dėl ligos ir pan.) b) kuriantis naujoms įmonėms ir vykstant verslo plėtrai. Tad manau emigraciją didina būtent šios dvi nesusiklostančios aplinkybės. Kaip tik šiuo metu yra laipsniškai ilginimas pensinis amžius. Ir besitraukiančių iš darbo rinkos yra mažiau nei anksčiau. O tuo pačiu valdantieji paskutinius kelerius metus neturėjo didelių ambicijų pritraukti naujų įmonių ir ypač regionuose. Ten visokie socdėmai, ir darbiečiai praktiškai rėmė ir atstovavo tik savas asmenines „Low Tech“ įmones, kurios nei naujų darbo vietų kūrė, nei juo labiau didelius atlyginimus mokėjo. Tad visai gali būti, kad žmonės padirbo porą metų kokioje Maximoje ir vėliau emigravo. Ir visai ne todėl, kad Maximoje per maži atlyginimai. O todėl, kad darbas kasose niekam nėra svajonių darbas. Net jei ten siūlytų po 1000€ atlyginimą, darbuotojų kaita ten vistiek vyktų. Žmonės emigruoja todėl, kad darbo rinkoje užlipę ant laiptelio vardu „Maxima“, vėliau neberanda kito aukštesnio laiptelio.
AAA000 2017-04-06 22:00
Nesislepk uz partiju Cia yra durniausia logika - vertint partiju geruma Pradet isvis reikia - nuo rinkimu istatymo taisymo. Musu rinkimu istatymas net ne demokratinis, o partinis-lobistinis. Jau sitoj vietoj yra blogai. As pvz nagrinejau matematiskai, kaip pasiskirsto rezultatas pagal musu rinkimu istatyma. Demokratija yra kai laimi 50%+1 balsa surinkes kandidatas. O pas mus pvz yra tokiu idomiu dalykeliu, kaip privaloma balsu "norma". Pvz surenka kandidatas maziau uz norma, bet demokratijos salygas ispildo - jo surinktu balsu kiekis virsija 50%+1 balsas. Net buvo atveju kai tas balsu kiekis budavo kazkur 80-90% pagal demokratines taisykles. Ir ka - jo vieta gauna kazkodel visiskai ne i tema kandidatai... Uz kuriuos zmones net nebalsavo... Ta prasme sitas neisrenkamas - nes pilnos normos nesurinko, o jo balsus pasidalina laimincios partijos... WTF??? Paskui dar geriau buvo --- Surenka kandidatas 2 "normas" balsu. Net berods buvo kur 4 "normas" surinko. Toliau dar graziau.... tas papildomas vietas kazkodel vel paima ir pasidalina lyderiaujancios partijos... NORS ZMONES JIEMS TU VIETU NEATIDAVE savo balsais!!! WTF??? Nu tai kas valdo Lietuva? Kai realiai bent kokiu 15-20% visokiu isrinktuju pateko, nors uz juos nei vieno balso nebuvo atiduota... WTF??? O tu cia aiskini konservatoriai ar ten liberalai geresni... Pas mus isvis bananines partijos - VISOS Nes toleruoja tokias rinkimines nesamones. Tipo partiju tarpusavio bendru susitarimu.... WTF??? Siam momentui pasitiket balsuojant tegalima nebent pavieniais asmenimis, kuriu ten isnarstyta ziniasklaidos kuo daugiau gyvenimo aspektu ir nieko korupcinio nerasta. O balsuot tegalim uz partijas... O tu imortal varai ant zmoniu - kad jie runkeliai... Zmones nera kvaili. Emigracija yra nekenksmingiausias variantas zmoniu pasirinkime - kad kazka daryt Lietuvos labui. Cia dar as manau, kad jie tiki kazkokia ateitim isvaziuodami. Kitas variantas kaip padet Lietuvai - visas partijas issaudyt, kur bent viena susitepusi nari laiko Dabar tau immortal galimybe rinktis - ka rinksiesi? Aisku, ka antras variantas sunkiai realus, reikia kad rusai uzpultu pirma Tai kas zmonem belieka? Prastumt tik kazkaip bananini laikmeti. Emigracija cia puikus variantas.
sub 2017-04-07 08:56
Kas yra normalūs? Liberalai? renkam, tik kelių mūsų balsų už liberalus neužtenka. Aš tikėjausi žmonės po koalicijos socdemai+darbiečiai+tvarkiečiai irgi atsibus, bet tada Masiulis padarė juodą darbą ir vėl viskas iš naujo. Mano pasitikėjimas liberalais niekur nedingo, bet kaip matai dižioji dalis tautos apsirinko dar vienus kvailius su tautiniais rūbeliais fone, su pirmu rimtu skandalu. Liberalai būtų buvęs puikus pasirinkimas šiuose rinkimuose, bet daugeliui žmonių vis dar tabu, kas liberalams yra normalu.