Kalifornijoje – neįtikėtini gamtos pasikeitimai matomi net iš kosmoso: ir žmonės čia neprikišo nė piršto (Foto)  ()

Ištisus penkerius metus Kalifornija kentėjo nuo nesibaigiančių sausrų, tačiau užuot iškart po žiemos stojus svilinančiam karščiui, besitęsiančiam iki kitų metų, netikėtai gausiai palijo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietos gyventojus tokia dangaus dovana labai pamalonino, tačiau nustebino faktas, kad sąlyginai gausiai lijo ir dykumoje ir net Mirties Slėnyje. Sausiausioje Šiaurės Amerikos vietoje toks gyvybės pliūpsnis itin retas.

Oro temperatūrai toliau kylant, bet dykumų smėlynams nespėjus išdžiūti, palankios progos sudygti sulaukė po dykumą išsibarsčiusios augalų sėklos. Pražydo milžiniški Kalifornijos dykumų plotai. Daugiausia tai – įvairių rūšių aguonos.

Dykuma taip sužydi ne pirmą kartą, nors panašu, jog dar niekada nebuvo žydėjusi taip gausiai. Paprastai šis reiškinys pasireiškia kas dešimt metų ar rečiau. Mokslininkai spėja, kad įtakos tam turi orų reiškinys El Ninjo, kuomet pasikeičia Ramiojo vandenyno srovės ir sustoja šaltoji Humbolto srovė. Šie pasikeitimai pasireiškia ekstremaliomis sausromis ar lietumi ir kitais ekstremaliais orų reiškiniais tam neįprastose vietose. 

Beje, šis atvejis išskirtinis dar ir tuo, jog buvo nufotografuotas iš kosmoso. Tai padarė privati kompanija Planet. Pirmoji šiame tekste pateikta palydovinė nuotrauka padaryta praeitų metų gruodžio mėnesį. Antroji – po daugiau nei trijų mėnesių.

Vietos mokslininkai sako, kad dykumų augalų sėklos gali ištverti smėlyje dešimtmetį – kol sulaukia tokios palankios progos. 

Tačiau šiuo atveju žydėjimas toks gausus, kad augalai spės užauginti ir išbarstyti dar daugiau sėklų, tad ateinančiais metais, jei tik sąlygos bus palankios, žydėjimas galės būti dar gausesnis. 

Panašu, jog klimato kaita gali pateikti ne vien tik problemų, bet ir visai malonių staigmenų. Kita vertus, šis netikėtas pasikeitimas turi ir nemalonią pusę, ypač aktualią vietos gyventojams. 

Tūkstančiai žmonių iš miestų išvažiavo į dykumas darytis asmenukių, žydinčių aguonų fone, ir sukėlė neregėto masto automobilių spūstis. Tačiau ar jūs, būdami jų vietoje, nevažiuotumėt?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(62)
(1)
(61)

Komentarai ()

Susijusios žymos: