9 mitai apie seksualinę sveikatą, kuriais vis dar tiki nemažai paauglių – visiems reikėtų įsidėmėti, kad tai nesąmonės  (1)

Nieko nenustebinsime teiginiu, kad internete pateikiama informacija neretai būna netiksli, klaidinga, neišsami arba pasenusi. Nustebsite sužinoję, kokie mitai sklando tarp paauglių ar neapsišvietusių žmonių, kalbant apie seksualinę sveikatą. Štai keli.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Lytiškai plintančiomis ligomis galima užsikrėsti atsisėdus ant unitazo sėdynės

Lytiškai plintančias ligas sukeliantys mikroorganizmai negali ilgą laiką išlikti gyvi išorinėje aplinkoje – ypač ant tokio šalto ir kieto paviršiaus kaip unitazo sėdynė, be to, šlapime tokių mikroorganizmų nebūna, nes jis yra sterilus, taigi, tikimybė, jog prieš jus tualetu pasinaudojęs asmuo perduos jums lytiškai plintančią ligą, beveik lygi nuliui. 

S.Yen teigimu, tai, į ką iš tiesų vertėtų atkreipti dėmesį, yra odos arba burnos kontaktas: pavyzdžiui, bučiuojantis galima užsikrėsti pūsleline, jei bučinys itin aistringas – gonorėja ir net chlamidijomis, odos sąlyčiu gali būti užsikrečiami lytinių organų karputėmis, pūsleline, niežais ir kirkšninėmis utėlėmis. 

2. Pirmą kartą mylintis pastoti neįmanoma

Pirmųjų lytinių santykių metu tikimybė pastoti lygiai tokia pati, kaip mylintis antrą, trečią ir visus kitus kartus. S. Yen įspėja tyrimais esant nustatyta, jog penktadalis merginų pastoja per pirmąjį mėnesį nuo lytinio gyvenimo pradžios. 

3. Mylintis per menstruacijas pastoti neįmanoma

Mažai tikėtina, visgi, įmanoma, ypač jei nenaudojamas prezervatyvas ir nepaisoma vaisingų dienų. Kai kurioms moterims būdingos itin ilgai trunkančios menstruacijos, iš dalies apimančios ovuliacijos pradžią, kas reiškia, jog jos išlieka vaisingos net ir menstruacijų periodu.  Įsivaizduokite, jog jūsų ciklas neilgas (pavyzdžiui, 21 diena), o menstruacijos trunka savaitę.

Jei mylėsitės baigiantis menstruacijoms, tikimybė pastoti išlieka, mat spermatozoidai išlieka gyvybingi iki 72 val.  Taip pat egzistuoja garsusis vėlyvojo nėštumo fenomenas, nutinkantis perimenopauzės periodu, kai menstruacijos būna nepastovios. Ekspertai taip pat nerekomenduoja pasikliauti vaisingų dienų nustatymu anksčiau nei praėjus bent vieneriems metams nuo menstruacijų pradžios. 

4. „Kito ryto“ tabletė sukelia abortą

Vadinamosios „kito ryto“ tabletės nėra tas pats, kas abortą sukeliantis vaistas RU-486. Tais atvejais, kai skubioji kontracepcija vartojama jau pastojus – tuomet, kai apvaisintas kiaušinėlis jau įsitvirtinęs gimdoje, poveikio tikėtis neverta. 

Praeityje atliktų studijų rezultatai parodė, jog beveik trečdalis paauglių tiki skubiąją kontracepciją sukeliant abortą. S.Yen tyrimo metu paaiškėjo, jog 10 iš 34 interneto informacijos šaltinių neakcentuojamas skirtumas tarp dviejų anksčiau minėtų vaistų. Pasak specialistės, vien žodis „abortas“ daugeliui atrodo amoralus ir bauginantis – jo tikrai nederėtų vartoti kalbant apie tradicinę skubiąją kontracepciją. 

5. Skubioji kontracepcija nepilnamečiams neparduodama

Lietuvoje vadinamųjų „kito ryto“ tablečių gali įsigyti bet kuris gydytojo receptą pateikęs asmuo. Specialistai rekomenduoja receptu pasirūpinti iš anksto įprasto vizito pas šeimos gydytoją ar ginekologą metu. Kritiniu atveju galima kreiptis į budintį ginekologą ginekologijos stacionare. Gydytojas gali konsultuoti be mamos atėjusią 16-kos metų ir vyresnę paauglę mergaitę.

6. Kontraceptinės tabletės skatina svorio augimą

Nors koreliacija tarp kontraceptinių tablečių vartojimo ir svorio priaugimo moksliškai niekuomet nebuvo įrodyta, nemaža dalis moterų tebėra įsitikinusios, jog nuo kontraceptinių tablečių storėjama. 2006-aisiais atliktos studijos, kurios metu analizuoti ankstesnių 44 tyrimų anksčiau minėta tema rezultatai, išvadose teigiama, jog, nors dalis tiriamųjų pradėję vartoti kontraceptines tabletes iš tiesų priaugo svorio, įrodymų, jog taip nutiko būtent dėl kontraceptinių tablečių, neaptikta. 

Komentuodama šį mitą, S.Yen ragina verčiau pasirūpinti patikima apsauga nuo nėštumo nei laikytis įsitvėrus moksliškai nepagrįstos informacijos. Vis dėlto viena kontracepcijos priemonė iš tiesų gresia padidinti svorį. 2009-aisiais Teksaso universiteto atliktos studijos rezultatai parodė, jog kontraceptiko medroksiprogesterono (DMPA) injekcijos per trejus metus svorį padidina vidutiniškai penkiais kilogramais. 

7. Gimdos spiralės nėra tinkama kontraceptinė priemonė paauglėms

Gimdos spiralė (IUD) yra nedidelis objektas, įvedamas į moters gimdą per gimdos kaklelį ir paliekamas joje ne ilgesniam nei dvylikos metų laikotarpiui. Gimdos spiralė yra patogi ilgalaikė nuo nėštumo sauganti priemonė, nes apie ją nebūtina prisiminti kiekvieną diena, kaip, pavyzdžiui, vartojant kontraceptines tabletes. 

Praeityje manyta, kad gimdos spiralė jaunoms merginoms padidina uždegiminių infekcijų riziką, tačiau 2007-aisiais specialistai anksčiau minėtą hipotezę paneigė ir pripažino gimdos spiralę esant patikima ir saugia apsaugos nuo nepageidaujamo nėštumo priemone tiek jaunoms, tiek vyresnio amžiaus moterims.

8. Nuo žmogaus papilomos viruso saugančios injekcijos taip pat apsaugo ir nuo gimdos kaklelio vėžio

Dvi populiariausios vakcinos, užkertančios kelią gimdos kaklelio vėžį neretai sukeliančioms žmogaus papilomos viruso (HPV) atmainoms, yra „Gardasil“ ir „Cervarix“. Žinoma, jog „Gardasil“ taip pat apsaugo nuo tų HPV atmainų, dėl kurių atsiranda genitalijų karpučių.  Vis dėlto injekcija palieka maždaug 30 proc. tikimybę susirgti gimdos kaklelio vėžiu, taigi, nepriklausomai nuo to, ar moteriai suleista nuo HPV sauganti injekcija, privalu reguliariai atlikti tepinėlio tyrimus. 

Prieš dvejus metus kaip efektyvus vaistas nuo genitalijų karpučių „Gardasil“ pradėtas skirti berniukams ir vyrams, manoma, jog „Gardasil“ naudojančių vyrų partnerės taip pat mažiau rizikuoja užsikrėsti gimdos kaklelio vėžį sukeliančiomis HPV atmainomis. 

9. Makštį sveika išplauti vandeniu

Nacionalinio moterų sveikatos informacijos centro platinamuose informaciniuose leidiniuose teigiama, jog makštis apsivalo savaime, o jos plovimas duše yra labiau žalingas nei naudingas. Makštis yra švari dėl joje tarpstančių natūralių bakterijų, o makšties plovimas gali sutrikdyti bakterijų pusiausvyrą ir paskatinti infekcijų plitimą makštyje, gimdoje bei kiaušidėse. 

Be to, priešingai nei kai kas mano, dušas nėra patikima apsauga nuo lytiškai plintančių ligų ir nėštumo, tiesą sakant, priešingai, vandens srovė gali nukreipti vis dar aktyvius spermatozoidus link makšties ir gimdos kaklelio, dėl ko tikimybė pastoti tik padidėja. Reguliariai plauti derėtų tik išorinius lytinius organus, geriausia tai daryti šiltu vandeniu ir intymiai higienai skirtu muilu – to visiškai pakanka makšties higienai palaikyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(8)
(25)

Komentarai (1)