Tai ne fantastika ir ne mitas, o paprasčiausia fizika: kai plaktuku sudaužote mėtinį saldainį, jis... žaibuoja (Video)  (1)

Mėtinių saldainių daužymas garaže plaktuku neskamba kaip smagiausio vaizdo apibūdinimas, bet jis gali tapti kiečiausiu šiandien regėtu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nufilmuotame itin dideliu kadrų dažniu, šio YouTube kanalo Smarter Every Day 2 video rodoma, kaip plaktuku daužomi Wint-O-Green Lifesaver mėtiniai saldainiai sukelia optinį reiškinį triboliuminiscenciją. Tai reiškia maždaug „trinties šviesa“ir apibūdina šviesą, atsirandančią dėl nutrūkstančių cheminių ryšių, kai medžiagos daužomos, trinamos ar braižomos.

„Triboliuminiscencija atrodo kaip labai mažas žaibas,” tinklaraščio įraše aiškina Linda M. Sweeting, Towsono universiteto chemikė. „Kai skaldomas cukrus, atskiriamas elektros krūvis, teigiamas nuo neigiamo, ir kai susikaupia pakankamai didelis elektros krūvis, elektronai peršoka per plyšyje esantį orą ir susiduria bei sužadina azoto molekules.”

Ji pažymi, kad užtikrintai nežinome, kodėl visos medžiagos nėra triboliuminiscenciškos, nes dirbtiniai saldikliai ar skaidrūs cukraus saldainiai šia savybe nepasižymi, nors gal tiesiog mūsų akys nėra pakankamai jautrios, kad tai matytų.

Kaip daugelis vaikų pasakys, galite pabandyti tai patys, suvalgydami šiuos saldainius tamsoje. Tačiau supersulėtintame YouTube video tai matosi daug aiškiau.

Tom Hale

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (1)