Chirurgas ruošiasi naujam mokslo šuoliui, kuris jo manymu galiausiai sunaikins religijas  (5)

Žmonės, kurių smegenims bus pritaikytas kriogeninis užšaldymas, gali būti „pažadinti“ ne vėliau, negu po trijų metų, pareiškė Italijos chirurgas Sergio Canavero, Turine veikiančios neuromoduliacinės grupės vadovas. Pasak leidinio „The Telegraph“, mokslininkas ruošiasi įvykdyti pirmąją žmogaus galvos persodinimo operaciją, ne vėliau nei po 10 mėnesių, o dar vėliau jis norėtų atlikti smegenų persodinimo operaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu ši procedūra pasirodys saugi, mokslininkas yra įsitikinęs, kad užšaldytas smegenis galima bus atšildyti ir patalpinti į donoro kūną, teigiama leidinyje. Šimtai žmonių, kurie gali netrukus mirti ar yra paralyžiuoti, sutinka perduoti savo kūną ar smegenis kriogeniniam užšaldymui, tikėdamiesi, kad medicina sugebės prikelti juos ir išgydyti.

S. Canavero vokiečių leidiniui „Ooom“ pareiškė, kad smegenų persodinimas turi daugybę privalumų, nes šis organas yra „neutralus“ ir todėl praktiškai neiššaukia imuniteto reakcijų, o tai reiškia, ir organo atmetimo reakcijų yra minimali galimybė. „Tačiau gali iškilti problemų dėl to, kad nieko iš jūsų pirminio kūno apvalkalo neišliks,“ – pridūrė chirurgas. – Jūsų galvos nebus vietoje – juk jūsų smegenis persodins į absoliučiai kitą kaukolės dėžutę. Tai sukurs naują situaciją, kuri, aišku, nebus paprasta“.

Britų mokslininkai, anot leidinio, skeptiškai atsiliepė apie galimybes atlikti pilną tokio sudėtingo organo, kaip smegenys, perkėlimą po užšaldymo. Clive’as Coenas, neurologijos mokslų profesorius ir Karališkojo koledžo Londone pareiškė: „Kuomet žinduolių smegenis patalpina į temperatūrą žemesnę nulio, joms suduodama neatstatoma žala. Kriogeninių reklamų saviapgaulė – neatsakingas elgesys“.

Beždžionei buvo atlikta sėkminga persodinimo operacija

Tačiau S. Canavero dirba su galvos persodinimo operacijomis kartu su kinų gydytojų komanda, kuriai vadovauja Xiaopingas Renas. Nors pirmasis pasišovęs sudalyvauti galvos persodinimo operacijoje yra rusas programuotojas Valerijus Spiridonovas, kuriam yra diagnozuota stuburo raumenų atrofija, pirmasis bandymas tikriausiai bus atliktas su kinu, nes „yra daugiau galimybių surasti kinų donoro kūną“. Praėjusiais metais ši mokslininkų komanda iš Kinijos paskelbė apie sėkmingą galvos persodinimą beždžionei ir paviešino procedūros nuotraukas.

Pasak S. Canavero, jeigu galvos persodinimo operacija pavyks, tai gali turėti sukrečiantį poveikį žmogaus sąmonei ir netgi religijai. „Jeigu mes galėsime įrodyti, kad mūsų sąmonė perkeliama kartu su smegenimis, religijos bus sunaikintos visiems laikams. Jose daugiau nebebus poreikio, nes žmonėms paprasčiausiai nebereikės bijoti mirties,“ – pareiškė italų chirurgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(39)
(28)
(11)

Komentarai (5)