Žmogaus protui nesuvokiamas reiškinys: pastebėjo bangą, didesnę už mūsų galaktiką (Video)  ()

Persėjaus galaktikų spiečiuje yra daug gana netvarkingų tarpgalaktinių dujų. Jos yra labai karštos ir švyti rentgeno spinduliais – šis spiečius yra ryškiausias galaktikų spiečius šiame ruože mūsų danguje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, sudėję 16 parų trukmės Chandra kosminio teleskopo stebėjimus, astronomai šiose dujose pamatė didžiulę bangą, vadinamą Kelvino-Helmholco nestabilumu.

Jos egzistavimas paaiškina ir dujų netvarkingumo kilmę. Prieš keletą milijardų metų pro spiečių pralėkė mažesnis, kurio gravitacija supurtė dujas ir jos ėmė banguoti.

Bangavimas ir dujų sukimasis sukūrė spiralinę struktūrą, kurios dalys pradėjo brauktis viena pro kitą ir taip suformavo bangos keterą.

Būtent tokia bangos ketera, labai panaši į susidarančias vandens paviršiuje, pučiant stipriam vėjui, ir yra Kelvino-Helmholco nestabilumas.

Jo dydis – didesnis už mūsų Galaktiką; tai leidžia nustatyti, kad tarpgalaktinėje medžiagoje Persėjaus spiečiuje magnetinio lauko slėgis sudaro ne daugiau nei pusę procento viso dujų slėgio: esant stipresniam magnetiniam laukui, tokios bangos nesiformuotų.

Panašios struktūros aptiktos ir kituose spiečiuose, pavyzdžiui Kentauro ar Abell 1795; detalūs jų stebėjimai turėtų irgi padėti išsiaiškinti šių spiečių savybes.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()