Išbandykite, kokią nuostabią svetainę sukūrė NASA: tikra pasakiškų vaizdų karalystė  (1)

Tais laikais, kai internetas namuose dar buvo prabanga, tačiau valstybinėms institucijoms buvo garbės reikalas turėti savo tinklalapį, JAV kosmoso agentūra NASA buvo viena iš lyderių – šios agentūros inžinieriai, gerai pakrapštę savo smegenines, sukūrė būdą visuomenei patogiai pateikti gausybę viešos informacijos, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O NASA tikrai turėjo kuo girtis – ši agentūra nugabeno žmones į Mėnulį, nufotografavo visas Saulės sistemos planetas, iškėlė „Hubble“ kosminį teleskopą, kuris galėjo neįtikėtinai ryškia pamatyti tolimiausius Visatos kampelius.

Tiesa, visi NASA mokslinių tyrimų centrai – tokių yra net 10 – savo nuotraukų archyvus dar praėjusio amžiaus devintame dešimtmetyje pradėjo skaitmeninti ir į internetą krauti nepriklausomai.

Pavyzdžiui, Johnsono kosminių skrydžių centras Hjūstone turėjo tūkstančius daugkartinių erdvėlaivių astronautų treniruočių ir darbo kosmose nuotraukų. Kennedy kosminių skrydžių centras galėjo didžiuotis raketų startais. Reaktyvinių variklių laboratorija visiems rodė planetas ir jų žiedus, kometas ir daugybę kitų kosminių įdomybių.

Ir nors anuomet tai atrodė kaip fantastiškas mokslo ir technologijų pasiekimas, žvelgiant iš šiandienos perspektyvų tai buvo tikras košmaras: nuotraukų galerijos išskaidytos į dešimtis atskirų NASA.gov svetainių, iš kurių nė viena neturėjo patogios duomenų bazės paieškos sistemos.

„Jeigu sąžiningai, tos svetainės labai erzino, nes norint surasti kokią nors konkrečią nuotrauką reikėjo daug labai specifinių žinių apie NASA veiklą“, – sakė NASA nuotraukų programos vadybininkas Rodney Grubbsas. Prasidėjus naujam tūkstantmečiui NASA bandė perorganizuoti milžiniškas savo nuotraukų kolekcijas. Tačiau nesėkmingai.

„Rezultatas nebuvo mums kaip nors naudingas“, – sakė R.Grubbsas.

Prieš keletą metų NASA nusprendė pabandyti dar kartą – bendradarbiaujant su įmone „InfoZen“. Žinoma, iššūkis nebuvo toks sudėtingas, kaip nugabenti žmones į Mėnulį ir parskraidinti juos atgal, tačiau sujungti daugiau nei 100 nuotraukų, kuriose iš viso buvo daugiau nei 140 000 nuotraukų, vaizdo ir garso įrašų, taip pat nėra paprasta.

Pirmoji užduotis siekiant šio gražaus tikslo – į projektą įtraukti žmones iš visų NASA centrų. Tai nebuvo labai paprasta, nes kai kurie centrai nuotraukas į savo senstelėjusias svetaines tik jiems patiems įprastu būdu krovė maždaug du dešimtmečius.

Tad pradžiai R.Grubbsas su komerciniais partneriais visų pirma sukūrė metaduomenų sistemą ir išnaikino nereikalingus nuotraukų dublikatus. O tada šiai valstybinei agentūrai teko susirasti tokią debesų infrastruktūrą, kuri atitiktų pačius griežčiausius saugumo standartus.

Naujoji nuotraukų paieškos sistema veikia neįtikėtinai greitai ir patogiai. Paprasta paieškos sąsaja veikia labai intuityviai ir leidžia nesunkiai surasti bet kurią NASA turimą nuotrauką, vaizdo ar garso įrašą. O jeigu rezultatų gausa bus per didelė – visuomet galite sumažinti pateikiamų rezultatų sąrašą pagal metus.

Pabandžius paieškoti Lietuvos gauti trys rezultatai – dvi Kuršių Nerijos nuotraukos iš palydovo (viena jų panaudota kaip titulinė šio straipsnio iliustracija) ir viena nuotrauka, kurioje buvęs Ūkio ministras Evaldas Gustas spaudžia ranką tuometiniam NASA administratoriui Charlesui Boldenui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai (1)