Mokslininkai gąsdina, kad Žemėje pasibaigs nafta? Mums jau visai greitai pasibaigs kitos svarbios iškasenos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Galonas 2017-05-15 11:25
Tai baigiasi smėlis ar nesibaigia? Straipsnis apie smėlį ir jo išgavimo "žalą", o antraštė apie besibaigiančius resursus. Tik straipsnio išvadą galima buvo galima susieti su antrašte, bet iš ko ji išplaukė niekaip nesupratau..
Borland 2017-05-15 13:13
Bet smėliui surišti reikia cemento, o kaip su jo pabaiga?
Shinigami 2017-05-15 15:00
Kitaip sakant, čia kalbama ne apie Lietuvą. Kai kuriose šalyse (arba jų dalyse) smėlio niekada ir nebuvo. Smėlis yra nuosėdinė medžiaga. Todėl kalnuotose teritorijose jo nėra. Smėlis dažniausiai susidaro dėl vėjo ar vandens srautų, kurie pernešą smėlio daleles. Todėl džiunglėse jis taip pat nesiformuoja. Todėl, dažniausiai smėlio randama upių vagose arba buvusiose upių vagose. Ir daugelis šalių neturi jokios išeities kaip jį kasti upėse. Tuo tarpų Lietuvoje jo yra daug, nes buvę ledynai suklojo daug smėlio ir žvyro. Todėl iš upių Lietuvai kasti smėlio nereikia ir nereikės ir tikrai greitai nesibaigs. Žinoma ir Lietuvoje nebūtinai rasi smėlio ir žvyro savo kieme, nes gali būti, kad tavo žemė yra ant priesmėlio, o ne ant smėlio ar žvyro. Bet su transportavimų tikrai didelės problemos, nes jis yra brangus ir daug sudeginama kuro jį pervežant. Bet smėlis ir žvyras Lietuvoje taip pat gali "pasibaigti", bet ne todėl kad jo nebeliks, o todėl kad jo nebus galima kasti. Pav. miškai užima 33 proc. Lietuvos teritorijos, o kur dar užstatyti plotai (miestai, gyvenvietės ir t.t.)? Saugomos teritorijos. Visas Vilnius stovi ant smėlio ir žvyro telkinio, bet juk Akropolio ar Seimo nenugriausi dėl žvyro (nors seimą butu galima nugriauti), kaip ir privataus asmens namo nenugriausi. Todėl plotas kuriame teoriškai butu galima išgauti smėlį ir žvyrą yra santykinai nedidelis. Ir ne visame jame yra smėlio ir žvyro. Todėl greičiau naudingų iškasenų nebegalėsim kasti, nei jų neliks Lietuvoje.
kestutisz 2017-05-15 17:13
Tai čia kaip su elektromobilių apologetais - pirma apmokestinkim VDV, o tada jau bjaurybės jų savininkai nustos spausti kapeiką ir prisipirks ekologijos kibirais. Taip ir su smėliu - kai įprastu pigiu būdu kasti pasidarys neįmanoma tai teks ir pradėti galvoti kaip brangiai kasti po miestais jų negriaunant. Nori pastato (automobilio, etc) - mokėk :)