Pristatytas detaliausias Visatos žemėlapis  ()

Standartinis kosmologinis modelis tarp kitų dalykų prognozuoja ir struktūrų – galaktikų ir jų spiečių – išsidėstymą Visatoje bei jo kitimą laikui bėgant. Šias prognozes, o kartu su jomis ir modelį, patikrinti galima detaliai matuojant galaktikų padėtis ir sudarant trimatį Visatos struktūros žemėlapį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai tolimas galaktikas išmatuoti lengviausia tada, kai jos yra aktyvios – turi sparčiai medžiagą ryjančias centrines juodąsias skyles.

Ryškiausi aktyvūs branduoliai, vadinami kvazarais, matomi net tada, kai jų spinduliuotė iki mūsų keliauja dešimt ir daugiau milijardų metų.

Dabar pristatytas detaliausias Visatos žemėlapis, sudarytas remiantis 7-10 milijardų metų senumo spinduliuote, atsklidusia iš kvazarų.

Stebimos struktūros bei jų skirtumai, lyginant artimesnes ir tolimesnes galaktikas, puikiai atitinka standartinio kosmologinio modelio prognozes.

Remdamiesi šiais duomenimis, tyrėjai patikslino ir sąryšį tarp atstumo iki objekto ir jo spektro linijų paraudonėjimo, atsirandančio dėl Visatos plėtimosi.

Tai leis ateityje tiksliau identifikuoti pavienių galaktikų ar jų spiečių padėtis Visatoje ir laiko tarpą, kiek šviesa iš jų keliavo iki mūsų.

Tyrimo rezultatai arXiv.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()