Septyniolikmetė iš Kuveito sugalvojo būdą kaip nustatyti kraujo grupę išvengiant adatų: tam tereikia šviesos  ()

Vos septyniolikos metų mergina iš Kuveito pasiūlė būdą, kaip išvengiant adatų atlikti kraujo grupės nustatymo tyrimą – tam tereikės šviesos, rašo sciencenewsforstudents.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzistuoja skirtingos kraujo grupės, todėl ligoninės kaupia skirtingus kraujo tipų bankus ir prireikus turi nustatyti, kuris paaukotas kraujas yra išties tinkamas pacientui pagal jo genus.

Tačiau mergina iš Kuveito sumanė panaudoti infraraudonųjų spindulių šviesą – ją reikia nukreipti į odą ir stebėti jos atspindį. Šis pigus metodas leidžia išvengti adatų ir kraujo mėginio paėmimo.

Didžiąją kraujo dalį sudaro raudonieji kraujo kūneliai, kurie perneša deguonį. 17-metė Zainab Alnakkas po tyrimų padarė išvadą, kad kuo mažiau antigenų yra kraujyje, tuo mažiau šviesos raudonieji kraujo kūneliai absorbuoja. Kraujas su mažiau antigenų išsklaido mažiau šviesos.

Pavyzdžiui, jaunoji mokslininkė atrado, kad O kraujo grupė neturi A ir B grupės antigenų ir išsklaido mažiau šviesos nei kitos kraujo grupės. AB kraujo grupės kraujas, kuris turi A ir B grupės antigenų, geriausiai sklaido šviesą.

Mergina savo tyrimą gegužę pristatė tarptautinėje „Intel“ remiamoje mokslo ir inžinerijos mugėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(29)
(4)
(25)

Komentarai ()