Mokslininkai išsakė spėjimus, kokios cigaretės yra pačios pavojingiausios sveikatai (Video)  ()

Silpnomis vadinamos cigaretės klaidingai daugelio vertinamos kaip mažiau kenksmingos, teigia Ohajo valstijos universiteto mokslininkai. Nacionalinio vėžio instituto žurnale publikuoto tyrimo duomenys rodo, kad filtro skylutės didina plaučių adenokarcinomos riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Adenokarcinoma – tai plaučių vėžys, kuris paprastai atsiranda periferinėje plaučių dalyje, ir yra gana sunkiai gydomas. Ši vėžio rūšis prasideda ląstelėse, išklojančiose kvėpavimo takus ir gaminančiose gleives.

Tyrimo autoriai JAV Maisto ir vaistų administracijai pateikė rekomendaciją ištirti, ar cigarečių filtro skylutės turėtų būti draudžiamos.

Cigaretės su skylutėmis filtruose imtos gaminti maždaug 1960 m. su tikslu padaryti jas silpnesnes. Tuo metu manyta, kad dėl jų cigaretės tampa saugesnės, tačiau naujausias tyrimas parodė, kad kuo modernesnės cigaretės, tuo pavojus susirgti plaučių vėžiu didesnis.

Amerikos plaučių asociacijos vyresnysis mokslinis patarėjas dr. Normanas H. Edelmanas teigia, jog sergamumas plaučių vėžiu per pastaruosius 40 metų stipriai keitėsi. Jei anksčiau adenokarcinoma sudarė tik trečdalį visų plaučio vėžio atvejų, dabar ši liga sudaro net 80-85 proc.

Tyrimo bendraautorius Dr. Peteris G. Shieldsas teigia, jog „ventiliacijos skylutės veikia tai, kaip dega tabakas. Užtikrintai galime pasakyti, kad žmonės, rūkydami tokias cigaretes, į plaučius įkvepia daugiau dūmų“. Dūmai su daugiau vėžį sukeliančių medžiagų patenka giliau į plaučius, kur dažniausiai ir prasideda adenokarcinoma, teigia Shieldsas.

Nors teigti, kad tarp cigarečių filtro skylučių ir adenokarcinomos yra priežastinis ryšys mokslininkai negali, po šio tyrimo jie pateikė rekomendaciją JAV Maisto ir vaistų administracijai, kad ši įvertintų, ar skylutės filtruose turėtų būti uždraustos.

Vaizdo reportažas apie skylutes cigarečių filtruose

Amerikos vėžio bendruomenės vyriausiasis medicinos pareigūnas Otis Brawley teigia, kad panašiai veikia ir mėtinės cigaretės. Jas rūkant cigarečių dūmai įkvepiami giliau, nes mentolis yra anestetikas.

Vis tik, filtrų su skylutėmis pašalinimas yra gana sudėtingas procesas, teigia Edelmanas. Jos buvo sukurtos siekiant padaryti cigaretes saugesnes, tačiau davė neplanuotų pasekmių. Uždraudus cigarečių filtrus, reikėtų taip pat tikėtis tam tikrų nenumatytų rezultatų: „žmonės tai gali priimti kaip klaidingą žinutę, kad cigaretės be filtrų yra saugios ar saugesnės“, o tai jau klaidinanti informacija.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad kasmet tabakas (ne tik cigaretės) pražudo daugiau nei 7 mln. žmonių visame pasaulyje.

Deja, bet plaučių vėžys vis dar yra siaubinga liga, o penkių metų išgyvenimo rodiklis siekia mažiau nei 20 proc. visų atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()