Ir plaukams, ir odai, ir maisto gamybai: ar toks universalus ir visų garbinamas kokosų aliejus tikrai yra toks nekaltas? (Video)  ()

Paaiškėjo, kad iš tikrųjų kaip ir nėra jokių mokslinių įrodymų, kad šis pastaruoju metu taip liaupsinamas produktas yra sveikas riebalų šaltinis. Jau daug metų kokosų aliejus garbinamas kaip itin naudingas plaukams, odai ir širdžiai, tačiau ar taip yra iš tikrųjų, aiškinasi health.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad visgi kokosų aliejaus gerbėjai su liaupsėmis šiek tiek perlenkia lazdą. Šiek tiek bazinės informacijos apie kokosų aliejų: kokosų aliejus – 92 proc. sočiųjų riebalų. Taip, būtent sočiųjų riebalų, kuriuos Amerikos širdies sveikatos asociacija ir kiti specialistai rekomenduoja riboti, norint išvengti insulto.

Nepaisant nepaneigiamų faktų, kažkodėl kokosų aliejaus reguliariai vis apipilamas komplimentais. Kodėl?

„Čia jūs mane pričiupote“, – sako Harvardo T.H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos mitybos departamento pirmininkas mokslų daktaras Walteris Willettas. Jis prisipažįsta esąs pats kaip reikiant pasimetęs dėl išpopuliarėjusio įsitikinimo, esą kokosų aliejus labai naudingas sveikatai.

Štai vienas iš spėjimų: „Dalis sočiųjų kokosų aliejaus riebalų yra sudaryti iš trumpesnių molekulių nei sotieji gyvulinės kilmės riebalai, todėl jie gali padidinti vadinamojo gerojo cholesterolio kiekį“.

Ar kokosų aliejaus poveikis mūsų sveikatai yra tik teigiamas?

Ir tikrai – yra tokių, kurie tvirtina, kad kokosų aliejus žmogaus organizme elgiasi kitaip nei kiti sotieji riebalai. Atlikus 21 tyrimo lyginamąją analizę, kurios rezultatai skelbiami „Nutrition Reviews“, šis teiginys atmestas kaip „nepagrįstas“. Nors yra ir yra mokslininkų, esą pastebėjusių, jog žmonės, kurie vartoja daug kokosų aliejaus, rečiau kenčia nuo širdies ir kraujagyslių problemų.

Lyginamosios analizės autoriai atmeta ir šį teiginį. Nors yra akademikų, pastebėjusių, kad čiabuvių bendruomenės, kurių nariai valgo daug kokosų ir jų produktų, turi stipresnę širdį, tačiau pabrėžia, jog skirtumą lemia, tai, kad čiabuviai valgo žalius šiuos riešutus, o ne kokosų aliejų. Galiausiai egzistuoja idėja, jog, jeigu kokosų aliejus gali padidinti vadinamojo gerojo cholesterolio kiekį, jis gali apsaugoti jūsų širdį – ir tai viena iš itin svarbių priežasčių vartoti jo daugiau ir dažniau.

Nepaisant to, naujas tyrimas, kurio išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „American College of Cardiology“, atskleidė, jog iš tikrųjų tas gerasis cholesterolis ne tok jau geras, kaip kad visi mano. Mokslininkai atskleidė, kad didelis gerojo cholesterolio kiekis iš tikrųjų nepadeda išvengti nei širdies problemų, nei insulto. „Nutrition Reviews“ autoriai tvirtina: kol kas nėra jokių įrodymų, kad kokosų aliejus pagerins cholesterolio kokybę ar sumažins širdies ligų riziką.

W. Willettas „Health“ akcentuoja praktiškai tą patį dalyką: „Neturime jokių patikimų įrodymų, jog kokosų aliejus yra sveikieji riebalai“. Ir dar kai kas svarbaus: kokosų aliejus turi išskirtinį skonį, todėl normalu jį rinktis specialiems patiekalams. Svarbu tai, kad jis blogojo cholesterolio kiekį didina sparčiau nei skysti augaliniai riebalai, mokslininkai visgi pataria geriau gaminti su alyvuogių, sojų ar kanolos aliejumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()