Greitu metu Antarktidoje laukiamas neeilinis įvykis, o pasekmes pajus visas pasaulis - prognozuojamas itin staigus jūros lygio pakilimas (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2017-06-06 11:24
Pakils smarkiai, net visu centimetru
immortallt 2017-06-06 11:27
Centimetras vidurkis. Ir centimetras per vos kelias dienas.
technologas 2017-06-06 11:36
Sutinku, kelios dienos argumentas. Bet po to kažko panašaus dar ilgokai lauksim. Šiaip ekstremaliems doom'eriams dėl klimato kaitos vakaro paskaitymui profesoriaus rašliava: https://guymcpherson.com/climate-chaos/ ... nd-update/
bahuriux 2017-06-06 12:33
Jei gerai supratau tai tas ledkalnis jau yra vandenyje ir ištirpęs jis negali pakleti jūros lygio nei per 0,1 mm. Neprošalį tyrėjam būtu atlikti 6 klasės lygio fizikos eksperimentą. į stiklinę su vandeniu įmetam ledukų pamatuojam vandens lygį, palaukiam kol ledai ištirpsta, tada vėl matuojam vandens lygį. Čia taspats atvejis, kaip ir Arkties ledynai gali ištirpti ir nepakels vandens lygio. Na yra išimtis, kad šylantis vanduo plečiasi, bet iki +4C netgi traukiasi ir nugrimzta dėl to, tai čia dar neaišku vandens lygis gal net nukristi gali truputi, dėl anomalių vandens fizikiniu savybių.
immortallt 2017-06-06 13:16
Aš suprantu, kad didelė jo dalis laikoma pakelta dėl jungties su likusiu ledynu. Kai nuskils ir plūduriuos, tada ir bus pakilę. Kitas dalykas, dažnai ledyno tirpimas paspartėja, kai didelis gabalas nuskyla, ypač, jei dalis apsemiama. Tamsesnis vaduo sugeria daugiau šilumos, nei baltas ledynas. Arkties ledynų tirpimas turi kitų pasekmių - kils vandens temperatūra, sutriks natūralios srovės, išnyks ekosistemos ir pan.
vanduo4 2017-06-06 15:31
, kad parodyti savo svarbą. - Pažiūrėkim grafiką. Pradžioje skilimas buvo tik keliatas kilometrų, o vėliau jis spartėjo. Kodėl? - Gerbiamieji, kai atskyla didesnis gabalas, kuo jis didesnis tuo labiau didina "stresą" likusiai ledyno daliai ir skilimas greitėja. Ir atšilimas čia visai ne prieko. - Paimkit paprastą daigtą. Jeigu kažkas truputį atsilupo, patartina suklijuoti nes greitu metu atsilupimas gali išsiplėsti, ir kuo didesnis plyšimas tuo sparčiau jis didėja.
AAA000 2017-06-07 00:27
Siaip kai tas visas gabalas istirps, vandenynai pakils mazdaug 0,45mm. Mini tvanas.
boom 2017-06-07 09:12
Šiaip tai ledo tankis yra ~9 proc mažesnis už vandenyno vandens, tai tu vandens tiek neužvirinsi, kad jis išsiplėstų iki ledo tūrio. Bet tas ledynas yra virš vandens, tai kai jis nulūš ir nuplauks gali būt vaizdų. Bėda tame, kad sūrus vanduo tirpina ledyną iš apačios, ledynas svorio nebeatlaiko, lūžta ir nuplaukia... O po to Bangladeše kaimas persikelia kelis šimtus metrų savo kaimą, nes senoji vieta jau apsemta. Kam įdomu gali susrast Vice news epizodą, berods sezonas 3, pirmas epizodas.
mch0lic 2017-06-08 15:01
Kelia bangas dėl kažkokio ledo gabaliuko. Galim diskutuot dėl žmonių įtakos klimato atšilimui, bet vandens lygis svyruoja jau milijonus metų, kur kas protingiau būtų rūpintis užterštumo mažinimu ir bioįvairovės palaikimu, nes palapinę gali ir penkias metrais aukščiau pasistatyt, bet užteršto vandens ir grunto taip paprastai neišvalysi, o prarastų augalų ir gyvūnų neatkursi...
immortallt 2017-06-08 15:32
mch0lic, tai yra dalis, svarbi dalis to, apie ką tu kalbi - žmonės daro planetą vis sunkiau gyvenama. Ir ne palapinę reiks statyti 5 metrais aukščiau, o ~60% populiacijos perkelti po keliasdešimt kilometrų giliau. Prarasti milžiniški plotai derlingų žemių, arba statyti tektų užvtankas, kurios kainuoja irgi trilijonus, o lūžus pasekmės katastrofiškos. Žiūrint tik iš tiesioginės finansinės pusės be šalutiniu poveikių, kurie sunkiau paskaičiuojami, kaštai milžiniški.
mch0lic 2017-06-10 13:11
žemynų klimatą ir vandens lygį. Galim ginčytis kiek vandens lygis pakilo dėl žmogaus kaltės, ir kiek žemių buvo prarasta, bet tai daugiau ar mažiau natūralūs procesai kurie niekad nesustos, kad ir kaip žmogus juos norėtų sustabdyti. Iš kitos pusės ten kur kažką galima pakeist, mes toliau darom tą patį - nuodijam planetą radioaktyviom atliekom, naftos produktais, plastiku, besaikiu miškų kirtimu (amazonė, indonezija), sunkuju metalu užterštumu ir t.t. Iš esmės (jei aš teisingai tave suprantu) tu bandai teigti, kad reikia kovoti su naturaliais žemės procesais (ir toliau kenkt žemei bei kitoms rūšims), vardan to, kad tai nesudarytų nepatogumų žmonėms? Čia po to kai tie patys žmonės jau išnaikino krūva gyvūnų ir augalų rūšių dėl savo patogumo ir godumo?