Pagaliau paaiškintas paslaptingasis Wow! signalas iš kosmoso  (1)

Planetologijos centro (Center of Planetary Science – CPS) tyrėjų komanda pagaliau išgliaudė 1977 metais užfiksuoto „Wow!“ signalo mįslę. Jie praneša, kad tai buvo kometa, apie kurią signalo gavimo metu nebuvo žinoma. Tyrimo vadovas Antonio Paris šią teoriją ir komandos atliktą jos įrodymą publikuoja Journal of the Washington Academy of Sciences.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1977 metų rugpjūtį, astronomų komanda, tyrinėjanti Ohajo observatorijos, vadinamos „Didžiąja ausimi“ radijo signalus, užfiksavo neįprastą 72 sekundes trukusį signalą – jis buvo toks stiprus, kad komandos narys Jerry'is Ehmanas šalia užrašė „Wow!“. Nuo to laiko daug mokslininkų ieškojo signalo paaiškinimo, bet iki šiol niekam nepavyko pasiūlyti įtikimo varianto. Buvo atmesti tokie galimi šaltiniai, kaip asteroidai, egzoplanetos, žvaigždės ir netgi signalai iš Žemės. Kai kas ne iš mokslo bendruomenės netgi kėlė mintį, kad tai – ateivių įrodymas. Buvo pabbrėžiama, kad signalas perduotas 1 420 MHz, dažniu, kad atitinka vandenilio dažnį.

Paaiškinimas pradėjo ryškėti pernai metų gale, kai CPS komanda iškėlė mintį, kad signalą galėjo skleisti kometą lydintis vandenilio debesis – be to, kometos judėjimas paaiškintų, kodėl signalas daugiau nebuvo užfiksuotas. Komanda pastebėjo, kad Didžiosios ausies stebimamme dangaus plote lemtingąją dieną buvo dvi kometos. Tos kometos, P/2008 Y2(Gibbs) ir 266/P Christensen dar nebuvo atrastos. Tada komanda galėjo patikrinti savo idėją, nes šios dvi kometos vėl buvo matomos nakties danguje nuo 2016 lapkričio iki 2017 metų vasario.

Komanda praneša, kad 266/P Christensen radiosignalai atitiko prieš 40 metų stebėtą Wow! signalą. Siekdami patvirtinti savo rezultatus, jie patikrino signalus dar trijų kitų kometų rezultatus, kurie psdirodė esantys panašūs. Tyrėjai pripažįsta, kad jie negali tvirtinti, kad Wow! signalą skleidė 266/P Christensen, tačiau gan užtiktrintai teigia, kad jį sukūrė kometa.

Bob Yirka
phys.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(82)
(4)
(78)

Komentarai (1)