Amerikoje pradėjo itin sparčiai plisti narkotikas, kuris gali nužudyti vos netyčia jį pauosčius  (2)

Amerikiečių policininkas vardu Chris’as Green’as ketino sulaikyti narkotikų pardavėjus, tačiau sulaikymo operacijos metu pratrūko šių turėtas narkotikų maišelis. Dalis miltelių pateko ant policininko marškinių. Green’as juos instinktyviai ranka nusibraukė. Tiek ir tereikėjo. Netrukus policininkas susmuko ir prarado sąmonę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo tame maišelyje buvo fentanilis - sintetinis opioidas, pasižymintis 50 – 100 kartų stipresniu poveikiu nei morfinas. Pasaulyje šis preparatas naudojamas medikų ir veterinarų kaip skausmą malšinanti medžiaga, arba kartu su kitais preparatais - kaip anestetikas chirurginių operacijų metu.

Tačiau fentanilis turi ir tamsiąją pusę, jis dar naudojamas svaiginimuisi. Jau keturis dešimtmečius jo prekyba klesti daugelyje vakarų pasaulio šalių. Skaičiuojama, kad jau yra susintetinta daugiau kaip dešimt skirtingų fentanilio analogų.

Tačiau svarbiausia, jog fentanilis išskirtinai pavojingas narkotikas. Skaičiuojama daugybė mirties atvejų juo apsinuodijus.

Mirtingumo požiūriu, fentanilis beveik 50 kartų pavojingesnis už gryną heroiną. Tik du miligramai – vos pastebimas ant piršto galiuko telpantis kiekis gali būti pražūtingas.

Apskritai, pavojinga valgyti, gerti ar net rūkyti tose vietose, kuriose įtariama esant fentanilio. Tiesą pasakius fentaniliu galima apsinuodyti net mažoje patalpoje ore sklandančiomis fentanilio dalelėmis, jei preparatas laikomas nesandariai.

Chris’ui Green’ui – policininkui bandžiusiam sulaikyti narkotikų prekeivius pasisekė. Jo kolegos laiku sureagavo ir iškvietė greitąją pagalbą, o šie policininkui suleido naloksono – preparato blokuojančio opioidų poveikį. Taigi, Green’as išgyveno.

Tačiau šis pavyzdys nėra vienetinis. Laikui bėgant susiduriama su vis daugiau tokių atvejų. Per pastarąsias savaites amerikiečių policininkai su fentanilio susidūrė bent trijose valstijose. Prognozuojama, kad ateityje tokių atvejų tik daugės.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: