Meksiko centre atrastas žmonių kaukolių bokštas nustebino net visko mačiusius archeologus: „Čia vyko kažkas, apie ką iki šiol net nežinojome“  ()

Žmonių kaukolių bokštas, atkastas Meksiko centre, iškėlė naujų klausimų apie aukojimo kultūrą actekų imperijoje, kai tarp šimtų sienose įmūrytų buvo atrasta moterų ir vaikų kaukolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai aptiko daugiau nei 650 įkeptų kalkakmenyje kaukolių ir tūkstančius fragmentų cilindriniame pastate šalia Templo Mayor, vienos iš pagrindinių šventovių actekų sostinėje Tenochtitlane, kuris vėliau tapo Meksiku.

Manoma, kad bokštas buvo dalis Huey Tzompantli, didelio kaukolių masyvo, išgąsdinusio miestą užėmusius Hernano Korteso vadovaujamus ispanų konkistadorus. Kaukolių bokštas minimas to meto įrašuose.

Istorikai žino, kad daugelyje Mezoamerikos kultūrų iki ispanų užkariavimo ant compantlių – kaukolių grotų – buvo demonstruojamos karo belaisvių kaukolės.

Bet 2015 metais pradėti archeologiniai kasinėjimai senajame Meksike rodo, kad actekų atveju tai nėra išsamus vaizdas.

„Tikėjomės rasti tik vyrus, jaunus vyrus, kokie turėjo būti kariai, o moterys ir vaikai paprastai į karą neina,“ sakė Rodrigo Bolanos, radinius tyrinėjantis biologas antropologas.

„Čia vyko kažkas, apie ką nežinojome, ir tai išties nauja, pirmasis toks radinys Huey Tzompantli,“ pridūrė jis.

Raul Barrera, vienas iš archeologų, dirbančių greta didžiulės Metropoliteno Katedros, pastatytos virš Templo Mayor, sakė, kad kaukolės į bokštą būdavo įmontuojamos po to, kai pabūdavo viešai apžiūrai compantliuose.

Maždaug šešių metrų skersmens bokštas stovėjo actekų Saulės, karo ir žmonių aukojimo dievo Huitzilopochtli šventyklos kampe. Jo pagrindas dar neatkastas.

Neabejojama, kad šis bokštas buvo vienas iš kaukolių monumentų, paminėtų Andres de Tapia, ispanų kareivio, lydėjusio Kortesą 1521 metų Meksiko užkariavime, užrašuose, sakė Barrera.

Aprašydamas kampaniją, de Tapia mini suskaičiavęs dešimtis tūkstančių kaukolių Huey Tzompantli. Barrera sakė, kad kol kas atrastos 676 kaukolės, ir tęsiant kasinėjimus, jų turėtų būti daugiau.

Actekai ir kitos Mezoamerikos tautos atlikdavo ritualinius žmonių aukojimus kaip atnašus Saulei.

Roberto Ramirez

reuters.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()