Jei taip darote, esate ne tinginiai, o labai protingi žmonės: verta pasimokyti iš šio tyrimo  ()

JAV, Kanados ir Nyderlandų mokslininkai atliko tyrimą, kurio rezultatai atskleidė, kad laimę galima nusipirkti už pinigus, skelbia independent.co.uk.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-08-04 Jei taip darote, esate ne tinginiai, o labai protingi žmonės: verta pasimokyti iš šio tyrimo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai apklausė daugiau nei 6200 žmonių iš JAV, Kanados, Danijos ir Nyderlandų.

Respondentų buvo klausiama, kiek pinigų išleido laiką taupančioms paslaugoms – namų tvarkymui, valymui ir pan.

Atliktas tyrimas atskleidė, kad žmonės nėra linkę mokėti už laiko taupymo paslaugas.

Tačiau pasiturintys žmonės, užuot patys tvarkęsi namus, ruošę maistą, pjovę veją ar apsipirkinėję – atlikti namų ruošos darbus turėtų patikėti kitiems.

Pasak mokslininkų, toks laiko taupymas turėtų padėti pasijusti geriau.

Taupymo paslaugomis naudojasi retas

Viena iš tyrimą atlikusių mokslininkų, Kolumbijos universiteto profesorė Elizabeth Dunn tikino, kad net ir sau galintys leisti pasisamdyti namų tvarkytoją, to dažniausiai nedaro.

„Nors laisvo laiko padaugėjimas gali padėti sumažinti kasdien patiriamą stresą, vis dėlto labai mažai žmonių samdosi namų tvarkytojus. Net ir tuomet, kai jie sau tai gali leisti“, – teigė E. Dunn.

Viena iš tyrimo dalių – eksperimentas. Šešiasdešimčiai tyrimo respondentų Vankuveryje (Kanadoje) buvo duoti 25 svarai (beveik 28 eurai).

Pinigai buvo skirti dviem savaitgaliams. Pirmasis skirtas – materialioms prekėms įsigyti, antrasis – laiko taupymo paslaugoms.

Rezultatai parodė, kad per antrąjį savaitgalį žmonės buvo laimingesni.

Pasak tyrimo autorių, tyrimo eigoje buvo stebimas glaudus ryšys tarp laiką taupančių paslaugų ir laiko stokos sukelto streso.

Atskleista, kad žmonės, kurie išleidžia mažiau pinigų laiką taupančioms paslaugoms, patiria daugiau streso ir mažesnį pasitenkinimą gyvenimu.

Tačiau apklausos rezultatai parodė ir tai, kad dauguma respondentų nenori pirkti laiko taupymo paslaugų, net ir tuomet, kai jie tai gali sau leisti.

Pavyzdžiui, iš apklaustųjų 818 Nyderlandų milijonierių beveik pusė nesamdė darbuotojų nemėgstamiems darbams atlikti.

Laiko išlošiantys žmonės laimingesni

Harvardo verslo mokyklos profesorė Ashley Whillans tikino, kad žmonės, kurie naudojasi taupymo paslaugomis, yra laimingesni.

„Gali atrodyti, kad žmonės, kurie samdosi namų tvarkytojus ar sumoka kaimyno vaikui už nupjautą veją, yra tingūs, tačiau mūsų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad žmogaus išloštas laikas suteikia daugiau laimės, kaip ir turėjimas daugiau pinigų“, – dėstė profesorė.

Kita vertus, turėjimas daugiau pinigų neužtikrina amžinos laimės ir sėkmės. Galimas ir atvirkštinis atvejis.

„Per pastaruosius dešimtmečius daugelyje pasaulio šalių pajamos išaugo, tačiau tai gali padidinti skurdą. Nuo Vokietijos iki Korėjos, nuo Korėjos iki JAV žmonės, gaunantys didesnes pajamas, vis dažniau tikina, kad turi vis mažiau laiko.

Laisvo laiko stoka gali sukelti stresą, padidinti nerimą ir nemigą. Skubėjimas yra pagrindinė priežastis, kodėl žmonės pradeda nesveikai maitintis, nebesportuoja, dėl to nutunka“, – rašoma tyrimo ataskaitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(17)
(7)

Komentarai ()