Lietuvos statistikos departamentas paviešino, kiek žmonių gauna minimumą, o kiek daugiau nei 3 tūkst. eurų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2017-03-21 12:16
"2016 m. spalio mėn. pirmas ketvirtadalis visą darbo laiką dirbusių šalies ūkio darbuotojų uždirbo iki 473 EUR, antras ketvirtadalis – nuo 473 iki 651,6 EUR" Visi supranta, kad tai yra BS. Realus, pilnu etatu dirbanciu ir tik minimuma uzdirbanciu, skaicius yra daug kartu mazesnis. Bet cia ir yra problema. Kai koks 50% darbuotoju (jei ne daugiau) dali algos gauna vokelyje, ar galima ta vadinti tik "blogu verslinku" problema? Manau, ne..akivaizdu, kad toks seselio mastas rodo gilias musu mokestines sistemos idas.
MZ 2017-03-21 13:19
Seselis isvis didele beda. Pvz Pas mus cecho darbuotojai gauna 500 i rankas lyginant su musu provincija atrodo OK net virsyjam vidurki , bet kai sakau investuotojui kad reikia zmones kelti atlyginimus jis ziuri oficialia statistika - infliacija 2% + algu kilimas lietuvoj 3-5% tai tiek ir pakeliam. As jam aiskunu kad dauguma aplinkiniu kontoru moka vokelius ir todel realiai mes nesam tokiam lygyje koki jis isivaizduoja nagrinedamas oficialia statistika, bet skandinavas niekaip neikerta tu seseliniu pinigu ir laikosi oficialios statistikos. Kadangi tai jau 3 skandinavu imone kurioje dirbu galiu konstatuoti - jie nesupranta seselio, del to ir atlyginimai auga labai letai o potencialo tikrai koks +10% per metus, bet jie nenori issisokti is aplinkiniu.
mch0lic 2017-03-21 13:45
Kažkaip netikiu, kad buvo tik 9038 žmonės uždirbę per mėnesį 3001€(36k€/yr)????
immortallt 2017-03-21 14:39
mch0lic, jei duomenys iš sausio mėnesio, tai metinės premijos prisiskaičiuoja.
mch0lic 2017-03-21 17:47
wo123 2017-03-21 17:48
Darbo Rinka veikia tik dėl vaizdo. TIESA. Kada su įsidarbinimu nebūdavo problemų. Jei kiekvienas galėtų dirbti kodėl net tarybiniais laikais varydavo į visokias įstaigas. Prisiminkime, kad mes Rusiškas regionas. Apie kokias darbo rinkos garantijas galime svajoti? Pas mus yra blogiau nei Europinėje Rusijoje. Lietuvoje galima tik pasimokyti dirbti, bet ne daugiau. Ateityje jokių darbo perspektyvų nėra. Gal už Tiesą man duoda šitiek minusų. Galvodamas apie tiesos padėtį visada rasi ką pasakyti. Dirbama irgi daugiausia vien dėl vaizdo. Dabar per metus įdarbina procentus ir tik atrinktuosius išrinktuosius. Anksčiau buvo daugiau sąlygų įsidarbinti ir mokėjo 3-5 kartus daugiau. Už minimumą galėjo dirbti statistinis "daug kas". Aš tai ieškojau darbo, bet niekur nenori priimti. Man pasakė, kad iš Šešėlinio Interneto gali žinoti apie mano asmenybę, bet tai neteisėta.
Shinigami 2017-03-21 18:47
Pažiūrėjau savo darbovietės vidutini atlyginimą ir mūsų konkurentu atlyginimą už vasarį, nes sausio buvo su priedais. Tai mano darbovietėje vidutinis atlyginimas 940 €, pas konkurentus 372 €. Net juokas ima matant tokį skirtumą. Jei taip būtu tai visi jų darbuotojai seniai pas mus sėdėtu, o dabar tenka magistro studentus priimti į darbą.
bahuriux 2017-03-21 20:00
Tai tik vien dėl šitos vokelių priežasties MMA kėlimas yra geras dalykas, nes ištraukia daugiau pinigų į dienos šviesą iš šešėlio.
AAA000 2017-03-21 21:07
Man juokinga kitkas - kad tu bijai viesint pavadinimus
Shinigami 2017-03-21 21:49
Man taip pat yra juokinga kas kita. Kodėl tavo profilyje nėra tavo e-pašto adreso, telefono numerio, gyvenamojo adreso ir panašiai. Negi bijai juos viešinti?
GNU 2017-03-21 22:03
3000EUR tai vidutinis europiečio atlyginimas, o Lietuvoje net 10k tokių nėra.
immortallt 2017-03-22 09:37
Ir taip, ir ne. Tai taip pat dalį įmonių išstumia iš rinkos, arba nustumia visai į šešėlį (rajonuose). Taip pat, tiems, kurie veikia dalinai legaliai ir tenka konkuruoti su visiškai nelegaliai dirbančiais, tenka priimti sprendimą, užsidaryti ar išeiti dirbti irgi nelegaliai. Šešėlio problemą geriausiai spręstų mokesčių sistemos perbalansavimas, nurėžiant darbo apmokestinimą bent per pusę, ir įvedant NT ir auto mokesčius, kurie vidutiniam sąžiningam lietuviui paliktų tą pačią mokestinę naštą. Tada biudžetas būtų ~30-40% didesnis, grąžintume skolas greitai. Aišku, šalia reikia dar ir valstybinio ir viešojo sektoriaus reformos, iš ko SoDros biudžeto surinkimą dar bent 30% būtų galima padidinti. Taip pat siūlyčiau pasižiūrėti vidutinę NT kainą vakarų Europoje. Pridėkit ir vidutines paslaugų kainas.
bahuriux 2017-03-22 12:57
Dar reikia darbdavio mokamus mokesčius atsieit už darbo vietą perkelti realiai darbuotojui, nes tie mokesčiai ir yra nuo uždirbtų darbuotojo pinigų. Prie ko čia darbdavys, tada nebeliktu darbdaviui suinteresuotumo mokėti dalį vokeliuose. Darbdavys turi mokėti tik savo mokesčius nuo savo pajamų ir pelno mokestį. Aišku tada pasimatys, kad Lietuvoje darbo užmokestis yra apmokestintas ~50%, o tai yra nepateisinamai daug. Bet ta valdžia kuri tai padarys bus nusipelniusi šiltų vietų kurias užima. Nereikai kelti mokesčių per turto ir auto nebent norint įvesti UBI, nes kolkas tik tereikia sutvarkyti, kad viešai perkamos neržaveikos šakutės kainuotu nedaugiau sidabrinių kainos (nes aukso kaina kiek perdidelė sakyčiau kad ją mokėti už neržaveikos gaminį) ir kad konkurso sąlygas laimėti vienai švogerio firmai priėmęs valdininkas skristu nx iš kėdės be teisės gryžti į valstybinę tarnybą su nuostolių padengimu iš savo kišenės. Viskas tik tiek tereikia ir gyvensim gerai.
immortallt 2017-03-22 13:57
bahuriux, tai ne atsiejimas, o tiesiog įvardijimas, kad ant popieriaus skaičiuojant matytų darbuotojas. Tik to nebus, nes tada prie Seimo susirinks tuntai. O šiaip, dabar darbuotojai dažnai patys kelia ultimatumus, kad nedirbs, jei mokės oficialiai daugiau nei MMA. Kitko nori vokelyje ir patys siūlo dalintis. Kai pasakai, kad nelegaliai nebus, tai susilauki internete pilamo šūdo. bahuriux, tu supranti, kad daugiau nei pusė išlaidų yra tiesiogiai išmokos pensijoms, mamytėms/tėveliams ir pan? Karpyk tu kaip nori išlaidas, net jei 3/4 pirkimų išlaidų yra išlplauti pinigai (o tiek niekaip nepasieksi), net tada neužtektų nukirpus mokesčius per pusę išlaikyti tų pačių išmokų, o ką kalbėti apie investicijas ir kitas paslaugas. Tuo labiau, pamirškime apie kokybės gerinimą švietimo, sveikatos ar socialinės apsaugos srityse. Realiai maksimums 5% nuo biudžeto teoriškai įmanoma išplauti. Realiai - mažiau. Didesnė dalis praranda dėl neefektyvaus valdymo, kai prisodinta krūvą etatų, kurie dirba pagal senus metodus ir niekas nesiekia atnaujinti kaip darbai atliekami. O vat visuomenė nuslepia 30-40% mokesčių nuo surenkamų į biudžetą. P.S. taip, mokestinė našta galėtų ženkliai būt sumažinta, jei sutvarkius visas sritis, bet pirma reiktų grąžinti skolas, sukaupti rezervus ir investuoti į infrastruktūrą, taip užvedant itin spartaus realaus augimo variklį. Tada dar atsidedi susikaupi rezervus mokėti pakeltas ir pereiti didžiąja dalimi prie kaupimo pensijoms. Po 20 spartaus vystymosi metų, mokesčius nuleidi ir išlaikai spartų augimą, potencialiai išvengiant 2 krizių. Ko reikia tokiam planui? Su tvirtais kiaušais ir dar tvirtesne ranka laikančia kitų kiaušus valdžioje tuos 20 metų. O ne visokių komunistų ir jų draugų.
mch0lic 2017-03-22 14:29
Lietuvoj NT ar automobilių apmokestinimas beveik neįmanomas, vien dėl to, kad paskui šimtą metų partija liks opozicijoj ar iš vis neprasimuš į seimą, ko pasekoje neišeis išstatyt savų žmonių valstybinėse įmonėse ir sukt savų varkių. Net be mokesčių reformos ir mokesčio NT/automobiliams galima būtų tvarkytis kur kas efektyviau tačiau tam reik esamą politikų ir valstybės tarnautojų masę pakeist jaunais ir sąžiningais žmonėmis. Vėlgi - mission impossible. Apibendrinant, niekas artimiausiu metu nesikeis, toliau emigruosim, toliau rinksim tuos pačius nusipenėjusius veidus ir toliau lygiuosim į romunus ar kas ten dabar ES dugne.
immortallt 2017-03-22 14:45
mch0lic, kol socdemai ar komunistai (valstiečiai tokie pat komunistai, kaip uspaskis), tol tikrai nebus. O rinkimus jie laimėtų, jei ateitų jau su visais planais ir įstatymų projektais išdirbtais, bei įvestų per pirmą pusmetį. Po 4 metų jau žmonės būtų apsipratę, būtų perteklinis biudžetas, gyvenimas būtų daug geresnis sąžiningiems bei vidutiniems žmonėms. Tik nėra nė vienos partijos, kuri dabar būtų pajėgi padaryti, net tie patys liberalai pernelyg pasyvūs viduje. Tvarkytis visada galima efektyviau, bet iš mokestinės pusės, tai sakyčiau lengviau padaryti, nei šešėlį per prievarta iškrapštyti. Žmonių pakeitimas iš vienų į kitus problemos neišspręs, jei nepakeisi sistemos. Sistema sukurta taip, kad korumpuotam būt apsimoka, o kai atimsi galimybę korupcijai, tai ir esami nebegalės nieko padaryti. Aišku, pakeisti juos vis tiek reikia. Lietuva toli gražu nėra dugne, kaip daug kas mėgsta pateikti. Dugne yra dalis visuomenės, kurie patys nenori keistis ar prisitaikyti, jie laukia, kol kas nors jiems kažką duos. Likę gyvena puikiai. Mašinų skaičius 1,000 gyventojų vienas didžiausių. Nuosavame būste gyvenančių dalis - viena didžiausių Europoje. Skolų rodiklis - vienas mažiausių. Pagal perkamąją galią paslaugoms - esame labai aukštai. Daugumos pagrindinių šalių sostinių, kur mūsiškiai taip traukia, patys vientiniai nebeišgali įpirkti NT. Tik pas mus viską mėgsta pateikti per prizmę, "kaip pas mus viskas blogai", o va pas rusus su 90€ pensija ir 150€ vidutine alga, tai rojus! (kainos apart alkoholio, kuro ir tabako iki 10% mažesnės, kai kas brangiau).
mch0lic 2017-03-22 17:23
Kalbėjau apie efektyvesnę veiklą. Šiandien buvau savivaldybėje, užeinu į 30+m^2 kabinetą, o ten tik vienas stalas, spinta su niekučiais ir viena moteris dirba, užeini į kitą, vėl tas pats. Pas merą nebuvau, bet ten turbūt bus koks 100m^2 jei eilinei popierių stumdytojai dirba tokiuose patalpose. Čia tik vienas elementarus pavyzdys, bet kur tu bepaimsi, visur tas pats, o už visą šitą bardaką ne tik, kad mokam, bet dar ir nuolat girdim apie naujus mokesčius, jau nekalbant apie auksinius tūlikus ar šauktus.
AAA000 2017-03-22 17:36
mokescius efektyvu det tik ant to, kas yra realiai gaminama salies viduje. ant turto galima det - bus efektyvu, nes Lietuvoje statoma. ant automobiliu det mokescius - visiska nesamone, nes Lietuvoj jie negaminami. vien importas - vadinasi automobiliai mums ne turtas - o resursas kuri isivezam. su automobiliais det mokescius tegalima tik ant automobiliu vartojimo - ant kuro - kas jau apdeliota sociai... jei Lietuvoj prades deliot automobiliu turejimo/valdymo mokescius - tai ivyks toks dalykas - visi sitie lauzai, kur uzreginti (ir tipo "garsina" Lietuva kaip automobilistu roju) - iskart nukeliaus i metalo lauza. atsikratys zmones momentaliai - kad nemoket. ir tolesnej perspektyvoj - net tie kur nors siektiek pirkdavo kuro ir vazinedavo su tais lauzais - nebepirks kuro - ir dar papildomai praras kruva kuro akcizu Lietuva. bus visiskas FAIL ekonomine prasme. situacija pageres nebent visokiems vezejams bet mokestine prasme Lietuva isvis praras konkurencinguma - nes automobiliai tera tik keliavimo irankis. o apmokestinimas - sumazins zmoniu konkurencines galimybes. taip pat uzsilenks visos prekiavimo, ardymo, devet daliu ir remontavimo kontoreles - kur laikosi ant autmobiliu lauzu (naudotu) rinkos. net metalo supirktuves uzsilenks cia taspac kaip pvz apdet mokesciais saukstus ir sakutes - aiskinant kad cia prabanga nu tai visi prades valgyt rankom nes mum per brangu apdeliot mokesciu importini resursa - neturint alternatyvos. nezinau del ko cia vietine valdzia stuma ta automobilizmo apmokestinima - kaip nori cia ziurek - visiskas minusas. europai (salims gaminancios automobilius)tai naudinga mums toki dalyka siulyt, kad mes ji isivestume - nes mes tapsime dar didesne provincija kur saka ant kurios sedi nusipjauna savanoriskai imortal tai nesupranta sito - jis tekliedi ka spaudoj perskaite ir tik platina kaip papuga propaganda o vat su nekilnojamu turtu manau imanoma pagerint salies mokesciu surenkamuma. nes pas mus yra statybu pramone ir resursai cia nemazai vietiniai. bet cia irgi gali but daug pasleptu negeroviu ekonomikai, kur is pirmo zvilgnio nesimato. ne immortal tipo buhalteriams cia sprest
bahuriux 2017-03-22 20:02
AAA000 praradai vieną mano garantuotą pliusą Parašai kartais gerų minčių ir įžvalgų, bet gal galima be tų epitetų kitiems forumo dalyviams ir bent tris kartus sumažink smailikų kiekį poste (paraše tegu būna gan samojingas tavo parašas).
AAA000 2017-03-22 20:40
Man pliusai nerupi. Yra kurie atvirai raso nesamones, arba turi ideologini aspekta. O ten tiesiog uzsimaskaves objektyvumo priesas, kuri reikia isvest i dienos sviesa As tiesiog manau tokie labiausiai pakenkia normaliai visuomenes nuomonei.