Palygino įvairių profesijų atlyginimus Lietuvoje ir Švedijoje: neįtikėtinai dideli skirtumai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2017-08-08 10:42
Surprise surprise....pieno milteliu ir trasu eksportuotojai uzdirba maziau nei Volvo, Ericsson, Saab, Ikea, SEB Bank, Swedbank, Husqvarna, Spotify, H&M, Electrolux ir daug daug kitu high tech pramones ir paslaugu tiekeju... Idomus faktas, pvz Vokietijoj 80% patentu ateina is pramones ir apie 20% is akademines bendruomenes (Svedijoj irgi panasiai). LT, tuo tarpu, apie 90% patentu eina is univeru ir tik apie 10% is verslo sektoriaus..daug pasako apie musu verslu kokybe ir inovatyvuma. Pinigai neatsiranda is niekur. Jei sh sukuri sh ir uzdirbi. Plius, dar kai LT pajamu nelybe kaip Lotynu Amerikoj, tai isvis ner apie ka kalbet.
manciukaz 2017-08-08 10:43
Atlyginimai skirias 4kartus tik kainuoja viskas tiek pat..
HDi 2017-08-08 11:05
Ją ją. Siūlau apsilankyti bent savaitgaliui. Ten absoliučiai viskas brangiau, ir nemažai prekių ar paslaugų kainos skiriasi kartais. Yra tik kelios išimtys, sporto klubai truputį pigesni, rūbai truputį pigesni (h&m nes patys gamina) ir dar vaikų darželiai pigesni. Aišku tai fakto nekeičia, jie daug daugiau gali sau leisti, bet tai daug toliau pažengusi šalis visame kame.
bahuriux 2017-08-08 11:12
Pastebėjot skirtumą tarp min/max švedų atlyginimą ir min/max lietuvių?
immortallt 2017-08-08 11:27
bahuriux, o pastebėjai skirtumą tarp pasiskirstymo kvalifikuotų/nekvalifikuotų darbuotojų?
Andraika 2017-08-08 12:16
Maisto/alaus kainos tokios pat, kaip ir Lietuvoj. Jei ne pigiau.
TomasK 2017-08-08 12:42
Teko savaite svedijoj komandiruotej pragyvent, tai tryse, perkant lidle maista + alus isleidom iki 200 eur. Tikrai nedauk.
Ar_as? 2017-08-08 12:46
Maisto, ar pigiausio žemiausio šlamšto parduotuvių produktų lidl ir kt. kainos tokios pat? Net tas pats lidl lietuvai mėsos asortimentą ir kelias kitas produktų grupes adaptavosi, nes suprato, kad tų pakaitalų, kuriuos vartoja arabai Vokietijoje čia net pencininkai nepirks. Nes maisto produktų kainos normaliose parduotuvėse (tam pačiam spar), jau net nekalbant apie viešojo maitinimo įstaigas, kainos skiriasi kartais. Man niekaip nesuprantama, kaip mūsų "pasaulio pamatę" sugeba tą šlamštą vakaruose iš trečiarūšių prekybcentrių ėsti, o čia grįžę jau rauko nosį, nes "norfa nelygis", nors ji tris kart švaresnė už tvartą kuriame apsipirkinėjo užsienyje. Pragyvenus tris mėnesius Švedijoje teko apsilankyti ir tose parduotuvėse, kur "maistas pigiau nei Lietuvoje" - perka tik arabai, lenkai, ukrainiečiai ir lietuviai. Maistas galioja amžinai, sudėtis tokia, kad savo šuns nešerčiau, alus yra "alus", bet visi tempia pilnais karučiais. Tuo tarpu švedai lankosi tik pačio žemiausio sluoksnio ir tai dažniausiai apsiriboja toletinio popiriaus ir pan. reikalų pirkimu. Apie būsto ( ne toleto rūsyje penkiems) nuomos (pirkimas nerealu) kainas net neminėti geriau.
Ar_as? 2017-08-08 12:53
Labai linksma pažiūrėti ir tai, kokios profesijos sulygintos: 1. Odontologai: LT 90 proc. privati praktika, juodi pinigai, parašytas skaičius neturi nieko bendro su realybe. 2. Betonuotojai, dažytojai, automechanikai ir visa panaši fauna - maksimum 50 proc. pajamų yra oficialios, visa kita juodi... Būna statistika ir būna "statistika".
Audrius 2017-08-08 12:56
@TomasK @Andraika @manciukaz Vikas gan paprasta, kai: 1- viena regresiskiausiu mokesciu sistemu Europoje + 2- nekonkurencinga ir neinovatyvia ekonomika + 3. deutschmark'e (dar zinoma, kaip euru) + 4. monopolijas = stagnuojanti ekonomika su didelem kainom, mazom algom, didziule nelygybe ir, del to, milziniska emigracija ir didziuli nusikalstamuma. (Lietuva).
Audrius 2017-08-08 13:08
Nezinau kur tu lankaisi ir ka vartoji, bet is asmenines patirties galiu pasakyt, kad jei LT nori gaut kokybe (pradedant maistu-baigiant paslaugom), jei pasiseks-mokesi kelis kart brangiau nei vakaruose, bet veikiausiai isvis nepavyks nieko gauti. Kai eina kalba apie kainu palyginima, yra lyginama Lietuvoje parduodamas sh. su tokios pat kategorijos (bet dazniausiai kur kas kokybiskesniais) produktais ir paslaugom vakaruose. Dazniausiai lietuviskas sh. kainuoja panasiai ar net tiek pat, kiek vakarietiska kokybe.
kano 2017-08-08 14:42
Siek tiek apie kainas Svedijoj, keliavom po skandinavija ir del nenumatytu priezasciu teko praleist pora neplanuotu dienu Stockholme, tiesiog veikiau lygiai ta pati, ka buciau veikes ir Vilniuj. Kinas 16Eur. Kavinej pavalgyt + alaus bokalas 20Eur. Isejus is kino lijo lietus, iki viesbucio 2.5km, pagalvojau su taksu nuvaziuosiu, 17Eur. Vakare pasisedejimas kavinej zmogui apie 45Eur (vakariene+desertas+vynas), visiskai nieko ypatingo.. Aisku jeigu lyginam tik pacius butiniausius dalykus isgyvenimui, tada galbut tas skirtumas ir didelis atrodo, bet jeigu gyvent atsipalaidavus, turint kazkoki laisvalaiki, nuomotis buta, turet savo auto, tai mum dar toli grazu iki tokiu kainu..
Audrius 2017-08-08 15:34
to Ar_as? Kazkur nesusisnekam...is asmenines patirties sakau, LT bragiau (arba neegzistuoja) nei vakaruose: normalus drabuziai, batai, siaip aksesuarai, laikrodziai, suriai, vynai, kumpiai, kiek idomesniu virtuviu restoranai (pagrinde neegzistuoja), SPA, Viesbuciai ir t.t... Kodel? Todel, kad vidutine alga LT yra apie 1000 eur. Mazai kas turi disposable income, apsoliuti dauguma nuo algos iki algos gyvena. Nera rinkos kokybiskom prekem ir paslaugom...ko cia nesuprast???
Ar_as? 2017-08-08 15:52
Na va, grįžom į žemę: prabangos prekės yra brangiau, nes yra maža rinka. Visiškai sutinku. Tik kliedėti buvo pradėta nuo to, kad maistas brangiau. Atleisk, nemaniau, kad maistas yra parmos kumpiai ir bordo vynai, čia jau mano ubago problema. Man maistas yra mėsos gaminys su 90 proc.+ mėsos, salotos, pomidorai turintys skonį ir pan. O prabangos prekėms problema yra tiek alga, tiek apskritai mažas gyventojų skaičius, kas lemia didelius įėjimo į rinką kaštus, kurie yra didele dalimi nekintamas dydis (arba mažėjantis kartu su masto ekonomija) ir mažos apyvartos, todėl didinamas antkainis skirtas padengti pastoviesiems kaštams.
Audrius 2017-08-08 16:14
Vat ir nesusisnekam. Sneku ne apie prabangos, o apie normaliais kokybiskas prekes. Prekes ir paslaugas skirtas viduriniajai klasei. Organinis vynas (bonke 10-15eur) prabanga? Organinis maistas bendrai-prabanga? Kokybiska silta striuke, batai, pirstines-prabanga? Vakaruose, kur vidurinioji klase yra dauguma, tokioms prekems yra rinka. Lt, realiai nera viduriniosios klases-yra bentliu klase ir vos galas su galu sudurianciu klase, todel ir neturim kokybisku prekiu.
lindemann 2017-08-08 16:52
Švedijoje daugmaž statistika yra skaidri, tuo tarpu Lietuvoje kai kurių profesijų atstovai didžiąją dalį savo atlyginimo pasiima "juodais". Jeigu Lietuvoje būtų viskas taip skaidru kaip Švedijoje, eilinis komentatorius galėtų džiaugtis matydamas statistiką, jog odontologas uždirba 3,5k, betonuotojai, betono apdailininkai ir giminiškų profesijų darbininkai po 2.5k, dažytojai ir giminiškų profesijų atstovai po 2k ir t.t. eurų. Bet negi dabar imsi ir mokėsi visus mokesčius dorai, kai visi seime .
MuniGod 2017-08-08 17:18
9 metus jau Švedijoje. Tai galiu drąsiai sakyti, kad jau maisto dauguma kainų susilygino su Švedijos kainomis. Arba labai nežymiai pigiau Lietuvoje. O pavyzdžiui buitinė chemija Švedijoje yra daug daug pigiau nei Lietuvoje. Visokie vaisvandeniai, traškučiai, saldumynai, šokoladai Švedijoje pigiau. Ne maisto prekės, čia dažniausiai pigiau nei LT arba panaši kaina. Drabužiai, avalinė tai tikrai brangu, nes sportsdirect'e per pus pigiau iš UK parsisiųsti nei čia pirkti. Mob. sąskaitos papildymas 20€, kai LT tą patį gauni už 5€. Kas dvigubai brangiau nei LT, tai mėsa. O daugiau +- tas pats. Aišku įvairios paslaugos čia dvigubai ar net daugiau brangesnės. Dabar neseniai čia pirkau šuniui pavadėlį, sumokėjau 9€, Lietuvoj maximoj tas pats pavadėlis to pačio gamintojo 17€. O ir tokių palyginimų galiu ne vieną surasti kai Švedijoje žymiai pigiau nei Lietuvoj.
Fikcija 2017-08-08 18:08
Ka cia lygint ,LT jei moki juodais nusikaltimas , o jei nemoki uz virsvalandzius ir valstybe negauna mokesciu tipo legalu.
Dannas3 2017-08-08 20:39
Fantzuoji biski, atsiverciam cia ir matom kiek pigiau visokie traskuciai ir sokoladai. https://www.hemkop.se/sortiment/Godis-och-snacks Jei trumpai, sokoladas fazer 2.5 euro, traskuciu pakelis, 2.2 euro, sprite 1.5l 2eurai, nzn kiek Lietuvoj, bet tikrai pigiau. Po naujausiu akcizu, truputi apsilygino alaus kainos.Seniau Svedijoj alus kainavo, nuo 2 iki 3 kartu daugiau nei Lietuvoj, dabar nuo 1.5 iki 2.5 karto. Del buitines chemijos irgi slidus reikalas ir tikrai taip drasiai netaigciau kad zymiai pigiau. Su drabuziais Svedijoj isvis baisi situacija, pradedant tuo, kad baisus tie drabuziai, stilius klaikus, kokybe ir nekazka. Zinoma, kaip tu sakai, galima atrast nemazai dalyku kurie yra pigesni, bet jie tikrai ne butinybes prekes, pvz ledai.
Evil Goku 2017-08-08 20:43
Kas Skandinavijoje piguva, Lietuvoje skaitosi normalu. Kaip ir "restoranai", tokių kaip čilekas niekas ten nevadintu restoranu. Statistinio švedu gyvenimo kokybė geresnė už lietuvio. Ten net socialiai remtinas žmogaus butas atrodo geriau, nei vidutines pajamas gaunančio žmogaus Lietuvoje. Jei lygintume vidutinės Švediškos kokybės prekių kainas su vidutinės Lietuviškos kokybės (kas švedo atžvilgiu būtu piguva) kainomis, tai Lietuviškos būtu pigesnės. Apie paslaugų kainas nėra ką ir diskutuoti. O ir vidutinė kokybė skandinaviškų paslaugų dažnai daug geresnę už Lietuvišką. Užtenka pažiūrėti vien į taksi. O vargingai uždirbantys žmonės tiek Lietuvoje tiek skandinavijoje, už panašios (labai prastos) kokybės prekes moka panašiai. Tiktai tas varganas uždarbis Skandinavijoje yra kartais didesnis nei Lietuvoje. O nuoma Skandinavijoje tikrai daug brangesnė, tačiau ten dauguma nuomojamų butų nėra churščiofkėse.