Mirė paskutinis JAV dezertyras Šiaurės Korėjoje: kaip jis ten pateko ir ką apie Š. Korėją dabar kalba jo sūnūs (Video)  ()

Jamesas Josephas Dresnokas - paskutinis JAV dezertyras Šiaurės Korėjoje, į šalį perbėgęs 1962 metais. Veiksmas buvo neplanuotas - jis padirbo keletą parašų ant savo dokumentų ir tiesiog pabūgo bausmės. Šiaurės Korėjoje jis susitiko dar kelis JAV dezertyrus, tačiau iš jų išgyveno ilgiausiai. Ką kalba Šiaurės Korėjoje užaugę jo sūnūs? Ar pats Dresnokas nesigailėjo tokio savo poelgio?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dresnokas 1962 metais perbėgo demilitarizuotą zoną ir pateko į Šiaurės Korėjos rankas. Jis buvo apklaustas, greitai susitiko kitus dezertyrus ir pripažino ištikimybę Šiaurės Korėjai ir jos lyderiui. Tuo metu buvo manoma, kad Dresnokas tiesiog gelbėjasi, kalbėdamas tik tai, ką nori girdėti režimas, tačiau JAV likusi jo žmona suvokė, kas iš tiesų nutiko. Dresnokas pabėgo sąmoningai suvokdamas, kad kelio atgal nebebus ir, tikriausiai, reikalui esant būtų kovojęs Šiaurės Korėjos pusėje, nes JAV jo laukė teismas už dezertyravimą. Kita vertus, jis kartu su kitais dezertyrais dar prašė prieglobsčio Sovietų Sąjungos ambasadoje, tačiau jo nesulaukė ir nusprendė susikurti naują gyvenimą.

Dresnokas buvo apvesdintas su rumune Doina Bumbea - manoma, kad santuoka buvo suplanuota ir šie žmonės nebuvo pažįstami. Kartu jie susilaukė dviejų sūnų - Theodore'o Ricardo Dresnoko ir Jameso Gabrielio Dresnoko. Ir pats Jamesas Dresnokas, ir jo sūnūs, buvo dažnai vaizduojami Šiaurės Korėjos propagandiniuose filmuose. Kai kuriuose vyras dėstė, koks nepakeliamas gyvenimas jam buvo JAV, o kituose tarsi aktorius vaidino piktus amerikiečių karininkus, siekiančius palaužti Šiaurės Korėją.

Bumbea, kurios atsiradimo istorija Šiaurės Korėjoje nėra aiški, mirė 1997 metais, Dresnokas pakankamai greitai sulaukė naujos žmonos, šįkart korėjietės. Porai 2001 metais gimė sūnus. Dresnokas iki senatvės pasirodydavo Šiaurės Korėjos televizijoje, tačiau vis rečiau ir rečiau, kol galiausiai pastaruoju metu pasklido gandai, kad jis - mirė.

Jameso Dresnoko sūnūs Šiaurės Korėjoje

Neseniai tai patvirtino vyresni Dresnoko sūnūs - dezertyras mirė nuo insulto praeitų metų pabaigoje. Sūnūs dėkojo Šiaurės Korėjos valdžiai, kad pasirūpino jų tėvu ir teigė, kad jis mirė respublikos rankose, iš kurių gavo tik meilę ir rūpestį. Dresnokui buvo 74, žinių apie išgyvenusius kitus dezertyrus nėra.

Taigi, ką apie šalį mano joje užaugę Theodoras ir Jamesas Dresnokai? Jokios mįslės čia nėra ir negali būti. Šiaurės Korėjoje gimę ir jos tarme kalbantys vyrai kalba taip, kaip ir visi šalies gyventojai. Kas antrame sakinyje giria Šiaurės Korėjos lyderį, o kartais nevengia pagrasinti ir JAV. Theodoras Dresnokas pranešdamas apie savo tėvo mirtį paminėjo, kad jis prašė tęsti tarnystę lyderiui  Kim Jong-Unui.

Kalbėdami apie JAV broliai pabrėžia, kad galingiausios pasaulio valstybės imperialistinės užmačios nebus įgyvendintos, nes JAV nesupranta tikrojo Šiaurės Korėjos potencialo. Theodoras Dresnokas sakė: „Mes nepraleistume galimybės pašalinti JAV nuo Žemės paviršiaus visiems laikams“.

Sunku pasakyti, kodėl Jamesas Dresnokas buvo toks didis Šiaurės Korėjos patriotas. 2006 metais britų žurnalistai gavo galimybę su juo pasikalbėti ir jis sakė esąs patenkintas gyvenimu Pchenjane, tačiau pripažino, kad kitur gyvenantiems Šiaurės Korėjos piliečiai turi kęsti kur kas prastesnes gyvenimo sąlygas. Dresnokas taip pat pabrėžė, kad Šiaurės Korėjos nepaliktų net už milijardą dolerių. Turint omenyje, kad jo sūnūs gimė ir užaugo šioje šalyje, jų pažiūros nėra jau tokios keistos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(9)
(7)

Komentarai ()