Nufilmavo giliausiai vandenyne gyvenančią žuvį pasaulyje: slėgis toks, kad žmogų sutraiškytų akimirksniu (Video)  (10)

Japonų mokslininkai Marianų įdubos gelmėse, 8 178 m gylyje nufilmavo plaukiančią gleiviažuvę. Šis įvykis ypatingas tuo, kad tai didžiausias gylis, kuriame kada nors buvo užfiksuota gyva ir plaukianti žuvis. Anksčiau rekordinis gylis, kuriame užfiksuota žuvis, buvo 8 152 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Video įrašas, kuriame užfiksuota žuvis, buvo atliktas 2017 m. gegužę.

Mokslinę ekspediciją, kurios metu įvyko filmavimas, atliko Japonijos jūros mokslų ir technologijų agentūra (JAMSTEC) ir Japonijos transliuotojų korporacija.

JAMSTEC tyrimų laivui „Kairei“ nuplaukus iki Marianų įdubos, specialūs giliųjų jūros sluoksnių tyrimui skirtas „Hadal Lander“ įrenginiai su aukštos raiškos vaizdo kamera buvo nuleisti į 7 498 m ir 8 178 m gylį.

Prie jų pritvirtintos kitas žuvis privilioti turėjusios skumbrės.

Iš pradžių kameros tokiame gylyje fiksavo tik bestuburius organizmus.

Tačiau po 3 valandų ir 37 minučių 7 498 m gylyje pasirodė pirmosios gleiviažuvės, jų skaičius vis augo.

Galiausiai pavyko užfiksuoti ir 8 178 m gylyje plaukiančią gleiviažuvę. Spręsdami iš jos išvaizdos, mokslininkai spėja, kad tai tos pačios rūšies žuvis, kaip ir rasta mažesniame gylyje.

Gilioje jūroje gyvenantys organizmai ir jų ekosistemos seniai domina mokslininkus, bet ypač aukštas vandens slėgis apsunkina tiek pavyzdžių ėmimą iš tokio gylio, tiek filmavimą ir fotografavimą, jau nekalbant apie narų nuleidimą. 

Mokslininkai tęsia tyrimus, siekdami tiksliau nustatyti, kiek žuvys yra paplitusios tokiame gylyje ir kas joms padeda išgyventi.

Vaizdo klipas, kuriame užfiksuota, kiek žinoma, giliausiai pasaulyje gyvenanti žuvis, nuo rugpjūčio 28 d. bus rodomas Tokijo gamtos ir mokslo muziejuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (10)