Naujas būdas kovoti su narkomanija - be jokių draudimų ir jokių bausmių: skamba labai patraukliai, bet ar tai nesukels dar blogesnių pasekmių?  ()

Įsižiebė viltis, kad netrukus skiepai padės narkomanams atsikratyti priklausomybės. JAV mokslininkai jau sėkmingai išbandė su beždžionėmis naują vakciną, kuri neutralizuoja heroiną kraujyje. Kada bus gautas oficialus leidimas tokią priemonę naudoti žmonėms, dar neaišku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Narkomanija – globalinė problema. Heroinas kasmet nužudo daugybę žmonių. Šis baisus nuodas, kuris iš pradžių suteikia malonių pojūčių, pamažu nesustabdomai naikina žmogų – injekcija po injekcijos.

Kalifornijos mokslininkų komanda , vadovaujama Paulo Bremerio ir Kimo Jandos, užsibrėžė tikslą padėti narkomanams išsivaduoti nuo priklausomybės ir sukurti vakciną nuo heroino.

Leidinyje „Journal of the American Chemical Society“ mokslininkai paskelbė, kad tokia vakcina jau buvo sėkmingai išbandyta su beždžionėmis. Anksčiau atlikti bandymai su žiurkėmis davė daug žadančių rezultatų. Naujame tyrime vakcina sukėlė beždžionių organizmuose imuninės sistemos reakciją. Antikūniai prisijungė prie heroino ir jo šalutinio produkto 6– acetilmorfino, tokiu būdu padarydami narkotiką nekenksmingu, neleisdami jam peržengti kraujo– smegenų ribos bei prisijungti prie smegenų receptorių.

Šis mechanizmas, anot mokslininkų, yra naujos terapijos ypatybė, nes narkotikų prisijungimas prie smegenų receptorių sukelia euforiją ir apsvaigimą, po to nuotaikos smukimą ir sutrikimą. Ekstremaliu atveju gali sustoti kraujo apytaka.

To neatsitiko su keturiomis eksperimentinėmis beždžionėmis. Gydant vakcina, nepaisant skirtingų jo dozių, minėto heroino efekto ir pasekmių nebuvo. Pirmą mėnesį po gydymo poveikis buvo ypač stiprus ir pasibaigė maždaug po aštuonių mėnesių. Įdomu tai, kad dvi beždžionės parodė gerokai stipresnę reakciją į skiepus, mat jos buvo kartą skiepytos anksčiau. Mokslininkai tikisi, kad toks metodas padės žmonėms.

Mokslininkų laukia kitas žingsnis: reikės atlikti tyrimus su žmonėmis.

Šis metodas turi dar viena naudingą efektą: kadangi terapija suveikia prieš vadinamąjį kraujo– smegenų slenkstį, tai pacientus bus galima toliau gydyti nuskausminančiais vaistais ir kitais medikamentais nuo papildomų ligų.

Tyrimų rezultatai žadina viltų, kad netrukus narkomanus bus galima gydyti skiepais, nes jie nebepatirs apsvaigimo, todėl nebebus motyvacijos vartoti narkotikus. Kitaip tariant: niekas nesileistų heroino, jeigu jis neveiktų. Deja, čia kyla pavojus, kad narkomanai gali labai smarkiai padidinti dozę ar pereiti prie kitų alternatyvių narkotikų.

Artimiausiu metu vakcina bus testuojama klinikose. „Mes tikimės, kad ši vakcina pasirodys tinkama ir žmonėms“, – sako tyrimų autorius Janda. Kol kas neaišku, kada bus galima pradėti naudoti šią gydymo priemonę.

Statistika aiškiai byloja, kad jos poreikis yra nemažas. Europos Sąjungos narkotikų ir narkomanijos komisija paskelbė aliarmą, kad 28 Europos Sąjungos šalyse bei Turkijoje ir Norvegijoje smarkiai padaugėjo heroino aukų skaičius. O JAV heroiną vartojančių skaičius per dešimt metų padvigubėjo iki 800 000, praneša „Süddeutsche Zeitung“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()