Rusijos dirbtinė žvaigždė užgeso taip ir neužsidegusi: šešių palydovų iškėlimas „Sojuz“ raketa – nesėkmingas  (5)

Iš 2017 metų liepos 14 dienos raketa „Sojuz“ iškeltų kosminių aparatų keturi palydovai iki šiol neužmezgė ryšio, o dar du atsidūrė neplanuotose orbitose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepos 14 dieną iš Baikonuro kosmodromo startavo raketa „Sojuz-2.1а“, kurioje buvo rekordinis Rusijai palydovų skaičius. Raketa į orbitą iškėlė 72 mažuosius palydovus, o taip pat kosminį aparatą „Kanopus-V-IK“, skirtą technogeninių ir gamtinių ypatingų situacijų – miškų gaisrų, teršalų emisijų ir pan. – stebėjimui. Roskosmos pranešė apie sėkmingą priekinio bloko atsiskyrimą nuo trečiosios raketos pakopos. Tačiau po to įvyko ne vienas nemalonus incidentas.

Ankstesnis iškeltų kosminių aparatų skaičiaus rekordas Rusijoje priklausė raketai nešėjai „Dnepr“, pakilusiai 2014 birželio 20 dieną. Ja į orbitą iškelti 36 aparatai. Pasaulio rekordas priklauso Indijai. 2017 metų vasarį jos raketa PSLV-XL iškėlė į orbitą 104 palydovus.

Spaudoje pradėta aktyviai aptarinėti informacija apie kelis „Sojuz-2.1а“ raketa iškeltus palydovus. Naujais duomenimis pasidalino Space News leidinys. Pagal jo informaciją, ryšys iki šiol neužmegztas su keturiais palydovais. Tai – du Dauria Aerospace aparatai CubeSat, studentų „Iskra-MAI-85“, o taip pat MVU specialistų sukurtas „Majak“. Be to, du amerikiečių palydovai — Lemur-2 ir Flock 2k — buvo iškelti į nesuplanuotas orbitas.

Priežasčių specialistai kol kas negali įvardinti. Jų nuomone, taip galėjo nutikti tiek dėl pačių dirbtinių palydovų, tiek dėl raketos nešėjos problemų.

Įdomi dviejų rusiškų palydovų istorija. „Iskra -MAI-85“ sukurta, kaip Roskosmoso aukštųjų mokyklų palaikymo programos dalis. Aparatas buvo sukurtas, nedalyvaujant stambioms pramonės įmonėms. Studentų konstruktorių biuras įgavo viso mikropalydovų suderinimo ciklo patirtį. Aparatą „Majak“ sukūrė jauni entuziastai, pinigus surinkę sutelktiniu finansavimu. Idėjiniai projekto įkvėpėjai tikėjosi, kad dėl šviesos atšvaitų sulankstytų į pirmidę, palydovas taps antru pagal ryškumą naktinio dangaus objektu – po Mėnulio. Rugpjūčio pradžioje dar buvo likusi viltis, kad „Majak“ dar apie save praneš. Dabar, veikiausiai, jauniesiems inžinieriams teks susitaikyti su nesėkme.

2016 metais Rusija pirmą kartą nuo 2004 metų nustojo būti kosminių raketų paleidimo lydere. Šalis atliko 17 paleidimų, JAV – 22, tiek pat ir Kinija.

UPD: MAI paneigė duomenis apie nesklandumus su savo palydovu.

I. Vedmedenko
naked-science.ru

(20)
(6)
(14)

Komentarai (5)