Bėgo nuo riebalų, nubėgo į kapus: mitus griaunantis „The Lancet“ užsakytas tyrimas ir rekomendacijos, ką reikėtų daryti  ()

Neseniai atlikto specialaus tyrimo duomenimis, asmenys, kurių maisto racionas pagrįstas mažai riebalų turinčiais produktais, patenka į kone ketvirtadaliu didesnės ankstyvos mirties rizikos grupę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalo „The Lancet“ leidėjų iniciatyva atliktas tyrimas, per kurį buvo išanalizuoti 135 tūkst. suaugusiųjų duomenys, atskleidė, kad gerokai sumažinę suvartojamų riebalų kiekį asmenys gyvena daug trumpiau nei tie, kurie nesistengia atsisakyti tokių produktų kaip sviestas, sūris ir mėsa, rašo „The Telegraph“.

Didžiausią nuostabą, anot mokslininkų, gali sukelti tai, kad tyrimo išvados akivaizdžiai prieštarauja vienam iš dažniausiai linksniuojamų sveikos mitybos principų – vartoti kuo mažiau riebalų.

Bėda ta, kad riebalų kiekį racione sumažinti besistengiantys žmonės paprastai yra linkę suvartoti gerokai per daug sotumo jausmą suteikiančių gaminių, tokių kaip duona, makaronai ir ryžiai, o organizmui svarbių maisto medžiagų gauna nepakankamai.

Daugiausia angliavandenių, o ypač rafinuoto cukraus, kurio gausu gazuotuose gėrimuose ir apdorotuose produktuose, vartojantiems tyrimo dalyviams ankstyvos mirties rizika, pasak specialistų, padidėja net 28 proc.

Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnybos (NHC) specialistai teigia, kad besaikis sočiųjų riebalų turinčių produktų vartojimas lemia pakilusį cholesterolio kiekį kraujyje, o tokia būklė, savo ruožtu, siejama su padidėjusia širdies ligų rizika.

Vis dėlto naujausias tyrimas, pristatytas Barselonoje vykusiame Europos kardiologų asociacijos kongrese, įrodė, kad vartojant labai mažai sočiųjų riebalų ankstyvos mirties rizika yra net 13 proc. didesnė nei tada, kai jų apskritai nesistengiama atsisakyti.

Pasirodo, daug visų tipų riebalų vartojančių asmenų grupių mirštamumo rodikliai yra net 23 proc. žemesni.

Kanados mokslininkai pabandė nustatyti mitybos įpročių ir mirštamumo santykį analizuodami duomenis, gautus iš 18 skirtingų šalių.

Kanados McMasterio universiteto docentas Andrew Mente sako: „Gauti duomenys rodo, kad mažai riebalų turinčiais produktais pagrįstas racionas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.“

„Į visų, taip pat ir sočiųjų, riebalų ribojimą reikėtų pažvelgti kiek atlaidžiau, o suvartojamų angliavandenių kiekį sumažinti bent iki vidutinio“, – teigė A. Mente ir pridūrė, kad toks variantas veikiausiai būtų optimalus.

Tinkamas riebalų ir angliavandenių balansas, pasak mokslininko, turi didelį poveikį žmogaus sveikatos būklei. Jis tvirtina, kad maždaug 35 proc. per parą suvartojamų kalorijų turi būti gaunama iš riebalų.

Nors tokia nuostata atitinka ir NHS apibrėžtas gaires, sveikatos priežiūros specialistai vis tiek ragina piliečius sumažinti suvartojamų sočiųjų riebalų kiekį, kad būtų kuo mažiau kenkiama širdžiai.

Pagal NHS rekomendacijas vyrai per dieną turėtų suvartoti 30, o moterys – 20 gramų riebalų.

Didžiausias sočiųjų riebalų šaltinis – gyvulinės kilmės maistas, toks kaip sviestas, sūris ir raudonoji mėsa.

Jungtinės Karalystės sveikatos departamentui pavaldi agentūra „Public Health England“ pernai pabandė atkreipti dėmesį į daug angliavandenių turinčių produktų svarbą.

„Daug angliavandenių turinčiais produktais pagrįstas racionas – toks, kai daugiau nei 60 proc. energijos gaunama iš angliavandenių, – yra siejamas su didesne ankstyvos mirties rizika, – sako mokslininkė Mahshid Dehghan, – o didesnis riebalų, taip pat ir sočiųjų, suvartojimas tą riziką mažina.“

Vis dėlto širdies ligų sukeltos mirties rizika nuo vartojamo maisto raciono beveik nepriklauso. Mitybos įpročiai kur kas didesnę įtaką daro tokių ligų kaip vėžys, demencija ar respiraciniai susirgimai pasireiškimui.

Širdies ligų specialistas Aseemas Malhotra įsitikinęs, kad atėjo metas iš esmės keisti požiūrį į sveiką mitybą ir liautis smerkus riebalus.

„Kuo greičiau sugebėsime tai padarysime, tuo efektyviau pavyks užkirsti kelią masiniam visuomenės nutukimui ir dažnėjantiems cukrinio diabeto atvejams“, – sako A. Malhotra.

Profesorius Jeremy Pearsonas iš organizacijos „British Heart Foundation“ mano, kad sveikatos sektorių kuruojantys specialistai turėtų peržvelgti su mityba susijusius patarimus ir pasirūpinti, kad visuomenei būtų pateiktos kuo tinkamesnės rekomendacijos.

„Pastarasis tyrimas rodo, kad daugiau dėmesio vertėtų skirti angliavandeniams, todėl rekomendacijas būtina pakoreguoti“, – sako J. Pearsonas.

„Vis dėlto žmonės neturėtų imti manyti, kad sočiuosius riebalus gali vartoti neribotais kiekiais“, – perspėja profesorius.

Oksfordo universiteto profesorė Susan Jebb įsitikinusi, kad pateiktos išvados atitinka Jungtinėje Karalystėje apibrėžtas mitybos gaires.

„Išvados rekomendacijoms neprieštarauja. Juk nurodoma, kad 35 proc. energijos reikia gauti iš riebalų, o 50 – iš angliavandenių. Įsidėmėtina, kad cukrus turi sudaryti vos 5 proc. rekomenduojamų suvartoti angliavandenių“, – sako ji.

Agentūros „Public Health England“ vyriausioji dietologė Alison Tedstone mano, kad vartojant daug riebalų neišvengiamai priaugama svorio, be to, didėja širdies ligų rizika.

„Rekomenduojame rinktis subalansuotą mitybos režimą, pagrįstą energijos teikiančiais angliavandeniais. Riebalų vartojimą patartina riboti, be to, sočiuosius riebalus geriau keisti nesočiaisiais“, – sako ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(9)
(-1)

Komentarai ()