Aiškėja bent viena iš priežasčių, kodėl kartais jūros gyvūnai išeina iš proto ir net iššoka į krantą  ()

Sonaras yra prietaisas, kuris yra naudojamas povandeninei navigacijai, taip pat po vandeniu esantiems objektams aptikti. Tačiau ar niekada nesusimąstėte, ar šis prietaisas neturi jokios neigiamos įtakos povandeninio pasaulio gyventojams?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, jog sonaras gali sužeisti ar netgi nužudyti daugumą banginių, delfinų bei kitų povandeninių gyvūnų.

Sonarinės sistemas, kurias išrado ir sukūrė JAV laivynas, kad aptiktų priešų povandeninius laivus, skleidžia lėtas judančias garso bangas, kurių stiprumas gali siekti net 235 decibelus.

Palyginimui, garsiausių roko grupių koncertuose skleidžiamas 130 decibelų stiprumo garsas.

Šios garso bangos gali nukeliauti šimtus kilometrų po vandeniu, išlaikydamos net 140 decibelų stiprumą net ir nukeliavus 500 kilometrų atstumą.

Šios riedančios garso bangos dažniausiai būna pernelyg stiprios povandeninei gyvūnijai.

Nors nedaug žinoma apie fiziologinį sonarų efektą jūrų gyvūnams, stebėjimai rodo, kad banginiai, norėdami pabėgti nuo šio garso bangų, nuplaukia šimtus kilometrų, pakeičia gylį ir netgi kartais išplaukia į krantą.

2005 metų sausio mėnesį trijų skirtingų rūšių 34 banginiai pasiklydo, užplaukė ant seklumos ir žuvo Šiaurės Karolinos krantuose, kur netoliese vyko JAV laivyno sonariniai mokymai. Taip pat yra ir daugiau liūdnai pasibaigusių sonarinių bandymų ar mokymų pavyzdžių.

Natūralių išteklių gynybos taryba siekia, kad sonariniai prietaisai būtų uždrausti. Organziacija teigia, kad šios banginių žūtys sudaro tik nedidelę sonarų daromos žalos dalį, kadangi dauguma gyvūnų žūsta nepasiekę krantų.

2003 metais ši taryba laimėjo bylą prieš JAV laivyną, kurioje buvo siekiama, kad būtų uždraustas žemo dažnio sonaro naudojimas prie Kalifornijos krantų.

Po kelių metų ši taryba bei dar kelios „žaliųjų“ organizacijos susivienijo ir pateikė ieškinį federaliniam teismui, kad būtų apriboti stipresnių ir žalingesnių sonarų bandymai pietiniame Kalifornijos krante.

Ieškinyje buvo nurodyta, kad bandymų metu žūtų apie 170 000 jūrų gyvūnų, taip pat sukeltų ilgalaikius sužalojimus daugiau nei 500 banginių – jau nekalbant apie sukeltą kurtumą daugiau nei 8000 gyvūnų.

Teigiama, kad JAV laivyno bandymai pažeidžia Nacionalinį aplinkosaugos politikos aktą, Jūrų žinduolių apsaugos aktą bei Nykstančių rūšių aktą.

Vis dėlto, aukščiausiasis teismas panaikino pirmųjų dviejų instancijų teismų sprendimus, palankius „žaliesiems“, ir leido laivynui tęsti vidutinio dažnio sonarų bandymus vardan nacionalinio saugumo.

Aplinkosaugos organizacijos ir toliau kovoja prieš sonarų naudojimą, mėgindama įtikinti vyriausybę, kad bandymai turėtų būti nutrauktas – bent jau taikos metu – arba bent jau didinami palaipsniui, kad povandeiniai gyvūnai galėtų pabėgti į kitas teritorijas.

Parengta pagal „Scientific american“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(5)
(18)

Komentarai ()