Dirbtinio intelekto sistema mokėsi atpažinti gėjus iš nuotraukos - nustebsite kokį tikslumą įmanoma pasiekti  (9)

Dažnai juokaujama, kad netradicinės seksualinės orientacijos žmones atpažinti yra nesunku dėl kitokios kalbėjimo manieros, judesių ar net apsirengimo stiliaus. O kaip dirbtinis intelektas? Mokslininkai iš Stanfordo Universiteto nustebino savo tyrimu, kuriuo bandė išsiaiškinti, ar dirbtinio intelekto sistema gali iš nuotraukos atpažinti homoseksualų žmogų. Rezultatai pritrenkė net visko mačiusius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei reikėtų išvardinti keletą homoseksualių žmonių išvaizdos bruožų, ką paminėtumėte? Daugelis žmonių tiesiog pritrūktų žodžių - akivaizdžių išvaizdos bruožų, kuriais pasižymi tik homoseksualai, atrodo, nėra. Todėl ir šis tyrimas iš pirmo žvilgsnio atrodo keistas ir beprasmis. Visgi, mokslininkai norėjo išbandyti dirbtinio intelekto vizualinės informacijos interpretavimo įgūdžius, o tam toks eksperimentas tiko tiesiog puikiai.

Pradėkime nuo žmonių. Buvo atlikti panašūs eksperimentai ir žmonės taip pat dažnai gali atspėti, ar nuotraukoje pavaizduotas žmogus yra homoseksualus. Tačiau tikslumas yra gana prastas - žmonės gali atsakyti, ar nuotraukoje vaizduojamas vyras yra gėjus tik 61 % tikslumu. Turint omenyje, kad pateikiami tik du variantai (gėjus arba heteroseksualus), tikimybė atspėti yra 50 %. Nustatyti moters seksualinę orientaciją yra dar sunkiau - pataikoma tik 54 % atvejų. Kadangi dirbtinio intelekto sistema vis tiek vadovaujasi žmonių suvestais duomenimis, niekas nesitikėjo, kad ji šiuos skaičius pranoks ženkliai.

Dirbtinio intelekto sistema gali atskirti heteroseksualų vyrą nuo homoseksualo net 81 % tikslumu. Su moterimis kiek sunkiau - tikslumas siekia vis tiek įspūdingą 71 %. Neįtikėtina, tiesa? Tačiau tai dar ne viskas. Jei pateikiama ne viena, o penkios to paties žmogaus nuotraukos, sistema gali pasakyti, ar vyras yra homoseksualus su 91 % ir ar moteris yra homoseksuali su 83 % tikslumu. Tokie skaičiai nustebino ir mokslininkus, tačiau ši dirbtinio intelekto sistema turėjo iš ko mokytis.

DI sistema galėjo 35 326 žmonių nuotraukų, paimtų iš pažinčių tinklapių. Aišku, atrinktos nuotraukos buvo ir vyrų, ir moterų, ir heteroseksualių, ir homoseksualių žmonių. Sistema išanalizavo ir palygino esminius veidų bruožus ir nustatė, kad netradicinės seksualinės orientacijos žmonių veidai dažnai turi priešingos lyties bruožų. Labiausiai jie pastebimi nosies, lūpų ir smakro formoje. DI taip pat atkreipė dėmesį ir į madas - homoseksualai, pasirodo, dažnai puošiasi kitokiomis šukuosenomis nei heteroseksualūs žmonės.

Šio tyrimo rezultatai mažų mažiausiai yra įdomūs. Jie tikriausiai dar kartą paskatins diskusijas apie įgimtus bruožus, kurie gali nulemti seksualinę orientaciją. Visgi, tyrimo autoriai apie tai net negalvoja. Jų tikslas nebuvo susijęs su lytiškumu, lygiomis teisėmis, diskriminacija ar juo labiau medicina. Jie tenorėjo parodyti dirbtinio intelekto galimybes, kuomet sistema gali mokytis iš didelio duomenų kiekio. Mokslininkai taip pat perspėja, kad tokios galimybės ateityje gali kelti grėsmę ir žmonių privatumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(3)
(45)

Komentarai (9)