7 lengvai pastebimi ženklai, kad jūsų kraujyje yra per daug cukraus  (4)

Statistika baugina: vien Jungtinėse Amerikos Valstijose diabetu serga daugiau kaip 29 milijonai žmonių, tačiau daugiau kaip aštuoni milijonai to net nežino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokius duomenis apie ligą, kurios pagrindinis požymis yra padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, pateikia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras, rašo womenshealth.com.

Tai bloga žinia. Kai liga nekontroliuojama, gali kilti rimtų komplikacijų, tokių kaip širdies ligos, nervų pažeidimai ar regos praradimas.

Viena priežasčių, kodėl tiek daug žmonių nežino sergantys diabetu – didelio cukraus kiekio kraujyje sukelti simptomai veikia patyliukais.

Kaip teigia knygos „The End of Diabetes“ autorius Joelis Fuhrmanas, jie vystosi palaipsniui, todėl galite net nesuprasti, kad sergate. Ir net kai pastebite, kad kažkas vyksta, požymiai gali būti neaiškūs, todėl galite to nesusieti su diabetu.

Todėl labai svarbu žinoti, į ką reikia atkreipti dėmesį. Štai septyni netikėti požymiai, kad jūsų cukraus kiekis kraujyje gali būti šiek tiek per didelis. Pasitikrinkite.

Nuolat šlapinatės

Padidėjęs šlapinimasis yra įspėjamasis ženklas, kad jūsų cukraus kiekyje nekontroliuojamas. Kai kraujyje yra per daug gliukozės – arba cukraus – inkstai bando jo perteklių pašalinti per šlapimą, aiškina J. Fuhrmanas. Dėl to tenka dažniau nei įprastai vaikščioti į tualetą, taip pat ir keltis vidury nakties. Ir kadangi netenkate daug skysčių, galite jausti nuolatinį troškulį.

Jus beprotiškai troškina

Dažnesnis šlapinimasis reiškia, kad jūsų organizmas netenka daugiau skysčių nei įprastai. J. Furhmanas įspėja, kad dėl to kyla dehidratacijos rizika. Todėl jaučiate nuolatinį troškulį ir sausumą burnoje, net jeigu jums ir atrodo, kad geriate tiek pat skysčių kaip įprastai. Be to, kadangi dėl troškinimo pradedate dažniau gerti, dar dažniau tenka vaikščioti į tualetą.

Jaučiatės išsekę

Nuovargis yra klasikinis dehidratacijos šalutinis poveikis. Taigi, jeigu dažniau nei įprastai šlapinatės ir labiau kankina troškulys, galite jaustis išsekę, teigia suaugusiųjų diabeto gydytoja Elizabeth Halprin iš Joslino diabeto centro Bostone.

Galite jaustis tarsi apduję, net jeigu einate miegoti ir keliatės įprastu metu. Pasak E. Halprin, kėlimasis kelis kartus per naktį sutrikdo jūsų miegą, dėl ko galiausiai jo tenka mažiau nei jums atrodo.

Miglotas regėjimas

Jūsų geltonoji dėmė yra mažas lęšiukas akies centre, užtikrinantis aštrų centrinį regėjimą. Pasak J. Fuhrmano, kai gliukozės kiekis yra per didelis, skystis gali prasiskverbti į lęšiuką ir jį išpūsti. Šis pabrinkimas pakeičia lęšiuko formą, todėl jis nebegali tinkamai sufokusuoti vaizdo. Kai taip nutinka, matote tarsi per miglą, net jeigu esate su savo įprastais akiniais ar regėjimą koreguojančiais lęšiais.

Kraujuoja jūsų dantenos

Tos pačios cukrų dievinančios bakterijos, kurios sulėtina žaizdų gijimą, taip pat sudirgina ir dantenas. Dėl to jos gali parausti, išburkti, tapti jautrios ir labiau linkusios kraujuoti dantų valymo metu.

Kaip teigia E. Halprin, normaliai jūsų organizmas kovoja su burnoje infekcijas sukeliančiomis bakterijomis, tačiau dėl didesnio cukraus kiekio burna tampa palankesne terpe bakterijoms, dėl ko nusilpsta natūralus burnos gebėjimas kovoti su bakterijomis.

Ant odos atsirado keistos dėmės

Pernelyg didelis cukraus kiekis gali pakenti jūsų kraujagyslėms, taip pat ir toms, kurios slepiasi iškart po jūsų oda, aiškina J. Fuhrmanas. Dėl to gali atsirasti rausvos dėmės, ypač kojų apačioje. Paprastai šias dėmes niežti, kartais jos netgi gali būti skausmingos.

Taip pat galite pastebėti tamsias švelnias dėmes odos klostėse, ypač pažastyse, kirkšnyse ir ant kaklo. Per didelis cukraus kiekis gali skatinti intensyvesnę odos ląstelių reprodukciją. Pasak J. Fuhrmano, naujosios ląstelės turi daugiau pigmento, dėl ko ir atsiranda tamsios dėmės. Paprastai šių darinių neskauda, tačiau jas gali niežėti ar net atsirasti nemalonus kvapas.

Ką daryti, jeigu jums būdingi diabeto požymiai

Jeigu labiau troškina ar jaučiatės pavargę dieną ar dvi, nieko baisaus. Tačiau jeigu tokie simptomai trunka savaitėmis arba juos lydi kiti išvardinti simptomai, turite kreiptis į medikus kaip įmanoma greičiau.

„Tai yra aiškūs diabeto požymiai ir turite kreiptis į gydytoją tuojau pat“, – įspėja E. Halprin.

Jūsų gydytojas paskirs kraujo tyrimą ir išsiaiškins cukraus kiekį kraujyje. Jeigu jis per didelis, rekomenduos medikamentus, kurie sureguliuos cukraus kiekį. Taip pat nemažiau svarbūs gyvensenos pokyčiai. Pasak J. Fuhrmano, sveika mityba, kurioje apstu augalinės kilmės produktų ir mažai cukraus, yra puiki profilaktika prieš diabetą ir pagalba juo jau sergant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (4)