Ar galima artimiesiems pasiskolinti dantų šepetėlį ar nosies purškalą ir plautis rankas nešvariose tualetų kriauklėse? Štai ką apie tai sako gydytojai  ()

Nuo mūsų sveikatos priklauso ir darbingumas, ir savijauta. Niekas nenori iškristi iš sau įprasto gyvenimo ritmo dėl kokios nors ligos. Tačiau kartais pasitaiko situacijų, kuomet nežinome, kaip elgtis. Ar galima plautis rankas nešvarioje kriauklėje? Ar nutiks kas nors blogo, jei pasiskolinsime dantų šepetėlį? O nosies purškalą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Ar galima plautis rankas nešvarioje kriauklėje?

Kartais taip būna, kad kriauklė tualetuose yra nešvari. Tai gali būti akivaizdi problema ar sunkiau pastebimi nešvarumai. Tačiau faktas, kad nemažai žmonių sustoja ir galvoja - ar geriau rankų iš viso nesiplauti, ar naudotis nešvaria kriaukle?

Specialistai šiuo atveju pataria rankas nusiplauti. Atliktus gamtinius reikalus ant jūsų rankų lieka galybė bakterijų, tokių kaip E. coli, kurios gali užkrėsti kitus. E.coli yra vienas iš pagrindinių apsinuodijimo maistu kaltininkų. Tačiau labai gali būti, kad daugybė paviršių viešuosiuose tualetuose yra užteršti, todėl ir patys galite užsikrėsti, jei nesiplausite rankų, ir užkrėsti kitus.

Reikėtų atsargiai, per daug neliečiant paviršių nusiplauti rankas ir nekreipti dėmesio į kriauklės švarą - jūsų rankos, pakištos po tekančiu vandeniu ir nuplautos su muilu, vis tiek bus švaresnės nei buvo prieš tai.

2. Ar galima skolintis dantų šepetėlį?

Šiuo atveju kalbama ne apie kokius nors nepažįstamus šepetėlio savininkus, o apie artimuosius. Jums gali pasirodyti, kad jokios problemos kilti neturėtų, jei jie neserga gripu ar panašiomis ligomis. Visgi, mokslininkai nepataria naudotis jokių kitų žmonių dantų šepetėliu.

Jūs galite pažinoti žmogų, bet ar žinote, kad jam nekraujuoja dantenos? Per kraują plintančios ligos jums gali sukelti kitokią reakciją nei šepetėlio savininkui. O kur dar kitos bakterijos, kurios jums gali būti pakankamai pavojingos. Mokslininkai nepataria naudotis net ir savo sutuoktinių dantų šepetėliais, o praskalavimas vandeniu tikrai nepadės.

Tai geriau išsivalyti dantis pirštu? Mokslininkai abejoja ir dėl to. Pirštas neišvalys dantų efektyviai, juo nešvarumai gali būti tik nustumiami į tarpdančius, o ir pažeisti dantenas per daug lengva. Geriau jau 24 valandas neišsivalyti dantų (bent jau išsiskalauti burną) nei užsikrėsti nuo svetimo šepetėlio ar savo pirštų.

3. Ar galima skolintis nosies purškalą?

Tikriausiai į nosį purškiami vaistai visai greitai vėl įgaus didelį populiarumą dėl prastėjančių orų. Nors apie dantų šepetėlį jau tikriausiai esate girdėję, ar žinote kaip reikėtų elgtis su kitų žmonių nosies purškalu. Ar galima jį naudoti? Vėlgi, nepatartina.

Nosis sulaiko nemažai bakterijų nuo patekimo į kūną. Tačiau tuo pačiu ji pati nėra labai švari. Sergantis žmogus savo nosyje turi daugybę bakterijų, kurių nereikėtų platinti. Juk užsidengiate burną ir nosį čiaudėdami? Dėl to nereikėtų naudotis kitų žmonių nosies purškalu. Visokių bakterijų ir virusų ir taip nesunku įkvėpti, todėl nereikėtų jų patiems kištis į nosis.

Visgi, jei kitos išeities nėra, nosies purškalą galima naudoti jį dezinfekavus. Jie dažnai turi labai lygius plastiko antgalius, prie kurių bakterijos labai tvirtai neprilimpa. Tačiau būtina pabrėžti - šiuos antgalius būtina dezinfekuoti, vien nuplauti jų nepakanka.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()