Kad visi vaistai turėtų tokį šalutinį poveikį! Paaiškėjo, kad tabletės nuo Alzheimerio ligos užtaiso dantų skyles  (1)

Neseniai atrasta, kad vaistas, taikomas Alzheimerio ligos gydymui, gali paskatinti dantų savaiminį taisymąsi. Preparatas, vadinamas tidelgusibu, aktyvuoja danties pulpoje esančias ląsteles, kurios imasi dentino gamybos, dėl ko įvyksta savaiminis danties taisymasis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad dantų plombavimas po kurio laiko gali likti tik istorijos vadovėliuose aprašoma procedūra, rašo weforum.org.

Vaistas, sukurtas ir kliniškai patikrintas Alzheimerio ligos gydymui, pasižymi labai pageidaujamu šalutiniu poveikiu – skatina natūralų dantų ataugimą ir skylių užsitaisymą.

Tideglusibas aktyvuoja danties pulpos kamienines ląsteles, gaminančias naują dentiną. Dentinas – mineralizuota po danties emaliu esanti medžiaga, kuri nyksta vystantis ėduoniui.

Dentinas gali atsikurti ir savaime, be vaistų, tačiau tik tam tikromis sąlygomis: kad pulpos kamieninės ląstelės imtųsi gaminti dentiną, reikia, kad pulpa patirtų infekciją (pvz., dėl ėduonies) ar traumą. Tačiau natūraliai įmanoma atauginti tik labai ploną dentino sluoksnį – tikrai nepakankama užtaisyti ėduonies paliktas skyles, kurios dažniausiai būna gilios. Tuo tarpu tideglusibas blokuoja fermentą GSK-3, kuris stabdo dentino formavimąsi ir tokiu būdu leidžia užauginti kur kas storesnį dentino sluoksnį.

Mokslinį tyrimą atlikę specialistai į ėduonies paliktas dantų skyles įkišo nedideles, savaime suyrančias kolageno kempinėles, suvilgytas tideglusibu. Šios kempinėlės paskatino dentino augimą ir jau po šešių savaičių skylių nebebuvo. Kolageninė kempinėlių struktūra suiro, tad liko tik natūralus, sveikas dantis.

Tiesa, iki šiol tokia procedūra išbandyta tik su pelėmis. Bet, kaip sakė Londono Karaliaus koledžo (JK) Dantų medicinos instituto profesorius ir pagrindinis tyrimo autorius Paulas Sharpe'as, „vaisto, kuris jau yra patikrintas klinikiniais tyrimais Alzheimerio ligos gydymui, naudojimas suteikia tikrai puikią galimybę labai greitai jį perkelti į klinikinę praktiką“.

„Dėl mūsų taikyto metodo paprastumo jis būtų idealus klinikinis odontologinis produktas natūraliam didelių ėduonies skylių užtaisymui – jis pasižymi pulpą apsaugančia ir dentiną atstatančia funkcija“, – pridūrė odontologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(32)
(1)
(31)

Komentarai (1)