Paaiškėjo, kokia jėga sukaustė Saturno žiedus, kad jie neišskystų ir nepranyktų kaip dūmai  ()

Jei Saturnas neturėtų palydovų, jo žiedai laikui bėgant išplistų į šalis. Bet palydovų gravitacija išlaiko aiškias žiedų ribas, neleisdama medžiagai kirsti orbitų, kurios rezonuoja su palydovais (t. y. kurių periodų santykis su palydovo orbitos periodu gali būti išreiškiamas nedidelių sveikų skaičių santykiu, pvz. 1:2 ar 3:5).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką buvo manoma, kad išorinį Saturno A žiedą išlaiko vienintelis palydovas Janas. Bet nauji skaičiavimai rodo, kad A žiedo kraštą sukuria bent septynių palydovų gravitacija. 

Kiekvieno palydovo traukia sulaiko dalį medžiagos, kol galiausiai tolyn judančios medžiagos nelieka visiškai. Jano rezonansinė orbita tiesiog yra paskutinė, per kurią medžiaga jau „neperlipa“. 

Tuo tarpu arčiau planetos esančio B žiedo kraštą sukuria praktiškai vien palydovo Mimo gravitacija. Tyrimo rezultatai pristatyti JAV astronomų draugijos Planetų mokslo skyriaus susitikime.

Tame pačiame susitikime pristatyti ir keli naujausi rezultatai, gauti analizuojant Cassini duomenis. Nors zondas jau daugiau kaip prieš mėnesį sudegė Saturno atmosferoje, jo atsiųstų duomenų analizė tik prasideda. Tarp naujųjų atradimų – metano lietus, lyjantis iš žiedų į planetos atmosferą, nors anksčiau buvo manoma, kad metanas prie Saturno turėtų išgaruoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()