Ragina atidžiau žiūrėti, ką valgote: ką reiškia „baltos juostelės“ ant vištienos? (Video)  ()

Vištiena nuo senų senovės yra laikoma viena iš sveikesnių mėsų, lyginant su kitomis mėsos rūšimis, pavyzdžiui, jautiena. Tačiau visuomeninės organizacijos „Dalyvavimas pasauliniame ūkininkavime“ (Compassion in World Farming) aktyvistai paviešino informaciją apie raumenų sutrikimą, kuris daro įtaką mėsos, kurią mes valgome, maistingumui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot paviešinto vaizdo įrašo, taip vadinamosios „baltos juostelės“ pasireiškia kai kuriose vištienos krūtinėlės raumenų skaidulose. Organizacijos atstovų teigimu, tai gali reikšti, kad tokia mėsa turi daug daugiau riebalų ir mažiau baltymų.

Anot jų, dėl itin išaugusio poreikio vištienai daugelis ūkininkų naudoja įvairius medikamentus ir augimo hormonus, kad paukščiai greičiau priaugtų svorio. Be to, vištų laikymo sąlygos fermose būna nepakankamai patogios joms sveikai augti. Todėl vištų mėsa tampa riebesne ir tuo pačiu kietesne.

Aktyvistų nuomonės yra grindžiamos moksliniais tyrimais. Pavyzdžiui, 2013-aisiais leidinys „Italian Journal of Animal Science“ paviešintas mokslinis darbas, kuriame daroma išvada, kad vištienos krūtinėlė su dideliu arba vidutiniu baltų gyslų kiekiu turi gerokai mažiau baltymų, negu krūtinėlės be jų. Panašus tų pačių metų tyrimas „Poultry Science“ teigia, kad tokioje mėsoje yra gausiau riebalų.

Paskutiniais metais šis reiškinys susilaukė didesnio dėmesio. Anot JAV mokslininkų tyrimo 2016-aisiais, šiandienė vištiena parduotuvių lentynose atsiduria dvigubai greičiau, negu prieš 50 metų. Patikrinus 285 pavyzdžius, paaiškėjo, kad „baltosios juostelės“ aptiktos 96 proc. atvejų.

Tačiau, jeigu tikėsime JAV Nacionalinės vištienos gamintojų tarybos atstovo teigimu, paveiktų paukščių skaičius yra minimalus. Oficialusis atstovas pranešė, kad „gyslos“ buvo aptiktos „mažame vištienos procente“ ir tai „neiššaukia jokių problemų žmonių sveikatai ir niekaip neveikia pačių vištų savijautos“.

Tačiau organizacijos aktyvistai su tuo nesutinka, jų teigimu, tokios mėsos ne tik blogesnė maistinė vertė, tačiau ir nukenčia pačios vištos gyvenimo kokybe. Anot jų, tai yra panaši būklė į žmogaus raumenų distrofiją, ir tokie paukščiai patiria kančias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(37)
(8)
(29)

Komentarai ()