Surasta labai netikėta antsvorio priežastis, apie kurią dar niekas nėra kalbėjęs: cheminė bomba namuose?  ()

Namų dulkės gali būti kaltos dėl antsvorio, teigia LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Šiais metais atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad buitiniai chemikalai, pasklidę dulkėse, skatina riebalų kaupimąsi organizme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot specialisto, kasdien naudojamose priemonėse yra endokrininę sistemą trikdančių medžiagų, kurios sukelia daugelį sveikatos problemų kaip moters ir vyrų reprodukcijos sutrikimus, ankstyvą mirtį, nutukimą ir diabetą, krūties vėžį ir kt.

Cheminės medžiagos taip pat gali sutrikdyti hormonų gamybą ir sukelti neigiamą poveikį vaiko vystymuisi, reprodukcijai, nervų ir imuninei sistemoms.

„Endokrininė sistema, sudaryta iš skirtingų hormonų, reguliuoja visus biologinius procesus organizme nuo gimimo iki pilnametystės ir senatvės“, – sako A. Unikauskas.

Nepaisant to, kad didesnis buitinių valymo priemonių kiekis yra pavojingesnis, tačiau net ir mažos dozės gali sukelti žalingą poveikį sveikatai.

Dulkės – antsvorio priežastis

Laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas pasakoja, kad cheminių medžiagų naudojimas paplitęs jau nuo pat antrojo pasaulinio karo pradžios ir jos daro žalą sveikatai net ir šiandien.

Specialisto teigimu, žmogaus kraujyje, riebaluose, virkštelės kraujyje ir šlapime aptinkama vis daugiau kenksmingų medžiagų, sutrikdančių hormonų veiklą.

Be to, tyrimo su žiurkėmis metu buvo nustatyta, kad nedideli kiekiai endokrininę sistemą ardančių medžiagų randamų dulkėse turėjo įtakos jų antsvoriui.

Chemikalai dar gali būti randami dušo užuolaidose, oro gaivikliuose, žvakėse, sofose bei elektronikoje. Taip pat kai kuriose plastikinėse tarose, konservuotuose maisto produktuose ir kasos aparatų kvituose.

Kiti sveikatos sutrikimai

Pasak A. Unikausko, cheminės medžiagos nulemia nemažai ir kitų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, sėklidžių vėžį, metabolinį sindromą, 2-ojo tipo cukrinį diabetą, vyrų ir moterų nevaisingumą, krūties, prostatos bei kiaušidžių vėžį.

Kaip apsisaugoti?

Norint išvengti kenksmingo chemikalų poveikio, esančio dulkėse, specialistas pataria valyti namus su dulkių siurbliu, kuris turi HEPA filtrą, nusiauti batus prie durų, kad lauke surinktos sveikatai žalą darančios medžiagos nepakliūtų į namus.

Taip pat vengti vinilinių dangų ir sintetinių kvapų, kurie trikdo hormonų veiklą. Vertėtų rinktis organinius eterinius aliejus arba produktus be kvapiųjų medžiagų. Na, o namus valyti geriausia su natūraliomis medžiagomis, naudojant sodą, actą, citrinų sultis ar druską.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(35)
(12)
(23)

Komentarai ()