Ar garsas gali nužudyti žmogų ar net sugriauti ištisus miestus? Kas tėra paprasčiausia fantastika, o kas tikrų tikriausia tiesa (Video)  ()

Įsivaizduokite, kad esate klasikiniame šnipų filme. Blogietis mokslininkas išrado ginklą, kuris gali paskleisti tokias garso bangas, kurios sugriautų ištisus miestus ir pražudytų daugybę žmonių. Ar tikėtumėte tokiais grasinimais, ar numotumėte į juos ranka? Ar garsas apskritai gali pražudyti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsas - tai bangos, kurios gali keliauti oru, kietais kūnais ir netgi vandeniu. Kitaip tariant, jos keliauja ir žmogumi. Garsas apibrėžiamas dviem pagrindinėmis charakteristikomis - intensyvumu (dB) ir dažniu (Hz). Jūs tikriausiai jau žinote, kad žmonės, kurie dirba didelio triukšmo zonose, yra laikomi pavojingų profesijų atstovais. Aukšto intensyvumo garsas gali sužaloti klausą ir, kaip teigia mokslininkai, yra netgi pavojingas širdžiai. Visgi, garso nėra būtina girdėti, kad jis mums kenktų.

Žmogus girdi  20-20 000 Hz dažnio garso bangas. Taigi, 19 Hz daugelis negirdėtų, tačiau tokį garsą skleidžianti kolonėlė keltų tokias vibracijas, kad pradėtumėte prastai matyti - 19 Hz yra rezonansinis akių obuolių dažnis. 0,5-8 Hz dažnio garsas, skleidžiamas 155 dB intensyvumu, pradės trukdyti kvėpuoti ir net žaloti kaulus. Tačiau vos pasitraukus nuo tokios kolonėlės viskas praeis. Ir pasitraukti tikrai norėsis, nes vibracija bus jaučiama ir labai nemaloni.

Taigi, blogietis mokslininkas miestų tikrai nesugriautų, nebent jo išradimas pasiektų labai aukštą intensyvumą ir būtų vežiojamas nuo vieno pastato prie kito, kaskart nustatant vis naują dažnį. Kitaip tariant, tai praktiškai neįmanoma. O kaip dėl žmogaus nužudymo?

Europos kosmoso agentūra (ESA) turi akustinių bandymų kamerą, kurioje išbandomi palydovai. Joje garso bangomis sukuriamas didžiulis spaudimas, kurio, kaip teigiama, žmogus tikrai neišgyventų. Tačiau čia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad žmogus būtų uždaroje kameroje - atviroje erdvėje patirtumėte tik sveikatos sutrikimus.

Taigi, garsas žmogų pražudyti gali tik per kurį laiką ir tik esant praktiškai tobuloms aplinkybėms. Visgi, sužaloti yra kur kas lengviau. Štai Somalio piratai dažnai baidomi tikrų tikriausiais akustiniais ginklais, kurie 150 dB intensyvumu skleidžia kaulus traiškantį garsą, kuris net per 300 metrų atstumą gali sukelti negrįžtamus klausos sutrikimus.

Panašūs ginklai naudojami ir riaušių valdymui

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()