Šio mokslininko idėjos Rusijoje nusinešė 7 mln. žmonių gyvybes, Kinijoje - bent 30 mln. žmonių gyvybių, tačiau dabar vėl jį ima aukštinti: kas vyksta? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lindemann 2018-01-06 14:46
https://www.youtube.com/watch?v=yFNRlvEh7ok
Monochamus 2018-01-06 15:34
Mokslininkai, kaip ir visi žmonės, natūralu, kad klysta. Nemanau, kad Lysenka buvo labai piktybinis, tiesiog padarė neteisingas išvadas, per mažai dėmesio skyrė į kritiką, per daug "apsėstas" buvo savo idėjos. Tokie "klystantys" mokslininkai yra neatsiejama viso mokslo dalis. Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, bet ir jie, savo klydimu, taip pat įnešą nemenką indėlį į mokslo progresą, kadangi kažkas vėliau toliau tyrinėjo ir atrado kodėl jie buvo neteisūs, atrasdami papildė žmonijas žinias ir t.t. Retai kada iš kart viską idealiai sukuria. Blogai, kai mokslininkų idėjas renkasi politikai, o politikai neturi kompetencijos, todėl pasirinkimo kriterijai yra pagal tai, kokios idėjos labiau asmeniškai patinka. O Lysenkos istorijos moralas turėtų būti tas, kad ne Lysenka kaltas dėl bado ir mirčių, o politika. Jei konkrečiau – "antikapitalistų" išsvajota planinė ekonomika. Jei lygiai toks pats scenarijus būtų įvykęs kapitalistinėje valstybėje, tai būtų gal subankrutavusi ta įmonė, kuri taikė Lysenkos idėjas, gal dar kokia valstybės parama tuščiai būtų išeikvota ar pan. Bet nebūtų tokio bado ir tiek mirčių...
kiesza 2018-01-06 21:52
Jis pirmasis išvedė Žieminius kviečius, kuriuos galima pasėti iš rudens ir vasarą anksčiau nuimti derlių, bei daug didesnį. Tačiau jis būdamas naivuoliu, galvojo , kad tokie kviečiai gali prie šalčio augti tad visiem kolchozam parėjo planai su nurodymais kaip sėti naujuosius kviečiukus, ko pasekoje derliaus nebuvo, nors labaratorijoje viskas kaip iš pypkės. Žieminių kviečių technologija leidžia iš ha prikult po 10t. O sovsojūze 3t. būdavo puikus rezultatas.
Hmz 2018-01-07 22:01
Taigi kad ne. Mokslininkai savo oponentų paprastai neskundinėja NKVD ir nekaltina juos išpažįstant ereziją. Lysenka buvo tipiškas Gražulio levelio rėksnys. Jis iškilo tik todėl, kad teorijos teisingumo matas tuomet buvo jos atitikimas komunistinio "dialektinio materializmo" ideologijai. Net ir akla beždžionė, išmokusi ideologinių buzzwordų, galėjo sueiti už mokslininką. Fizikas atomininkas Kurčatovas savo laiku pasakojo, kad Berija buvo sumanęs kaip ereziją uždrausti ir kvantinę mechaniką, ir apsiramino tik Kurčatovui paaiškinus, kad kvantinės mechanikos pagrindu veikia atominė bomba.
kiesza 2018-01-08 06:55
Kiek metų yra senai 20 ? Žieminės kultūros išplito tik po nepriklausomybės atkūrimo..
SaMaras 2018-01-08 09:27
Pasitikrink savo žinias.. neesu ūkininkas ir kalbu iš bendro išprusimo, bet gal maišai vasarinius ir žieminius.. gal VASARINIAI KVIEČIAI išplito tik po nepriklausomybės? Nes rugiai, kiek žinau yra tik žieminiai, kviečiai pas mus irgi labiau paplitę žieminiai, ir manau, didelė tikimybė, kad senesnės veislės net nespėdavo subręsti per vasarą. Ir pagal straipsnį supratau, kad Lysenka ne bandė pripratinti prie šalčio, bet bandė praleisti vieną fazę, kai yprastai pasėji žieminius kviečius, tada jie sudygę turi išgyventi stagnaciją per žiemą, o tada jau prasideda kita fazė pavasarį, tai aš taip supratau, kad po šaldymo net pasėjus pavasarį, pagal jo idėjas, sėkla turėjo "žinoti" kad jau žiema praėjus ir jau reikia augti pilnu tempu, o ne laukti šalčių.
kiesza 2018-01-08 14:47
Tikrai kolega vasariniai !
Hmz 2018-01-09 02:30
Tai, sakai, iki Lysenkos apsireiškimo Babilone ir kituose šiltuose kraštuose sėdavo žieminius kviečius?
SaMaras 2018-01-09 09:56
"T. Lysenka išgarsėjo 1928 metais, po to, kai publikavo savo darbą apie vernalizaciją – žieminių javų sėklų šaldymą siekiant, kad šios elgtųsi kaip vasarinės. Šalyje, kurios didžiulius plotus kaustė mirtini šalčiai ir ne ką mažesniuose plotuose siautė priverstinės kolektyvizacijos sukeltas badas, T. Lysenkos metodai leido susilaukti žiemkenčių derliaus net sėjant juos pavasarį."
Hmz 2018-01-09 22:46
Tai aš tą suprantu. Tik nežinau kaip paaiškinti Kieszai, kuris pirma sako, kad Lysenka išrado žiemkenčius, po to - kad vasarinius kviečius, kol galiausiai susipainioja kaip višta pakulose.