Karus pakeitusios nekarinės technologijos: 11 taikių išradimų, be kurių karas tiesiog neįsivaizduojamas  ()

Technologijos keičia karo meną. Karo vadams jos sukuria naujas galimybes ir iššūkius – tačiau ne visos šios technologijos yra karinės. Portalas „Vintage News“ atrinko 5 visiškai taikias technologijas, kurios iš tiesų visiškai pakeitė karų eigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Balnakilpės

Nėra žinoma, kas išrado balnakilpes, bet IV a. pr.m.e. skitai raitininkai balnakilpes jau naudojo. Jos paplito Azijoje, o IV m.e.a. pasiekė ir Vakarų Europą. Čia, kaip ir visur kitur pasaulyje, jos pakeitė kavaleriją ir karus.

Su balnakilpėmis raitelis stabiliau laikosi balne. Raitininkams jos padėjo kovoti ginklu ir itin praversdavo puolant. Su balnakilpėmis kalaviju ar ietimi ginkluotas raitelis galėjo priešus pulti greitai šuoliuojančiu žirgu – taip raiteliai galėdavo stipriai smūgiuoti patys neišlėkdami iš balno. Taip atsirado sunkiosios kavalerijos pagrindu paremtos greitos atakos.

2. Spauda

Spauda iš esmės pakeitė visus gyvenimo aspektus. Išpopuliarėjusi Europoje XV ir XVI amžiuuose, iš pradžių spauda naudota religinių tekstų platinimui. Tačiau iš pat pradžių spausdintas žodis naudotas ir pramogai – bei nereliginiam švietimui.

Spausdinimas sukūrė daug didesnę knygų rinką. Buvo spausdinamos ir platinamos karybos knygos ir generolų pasiekimai. Nuo Napoleono skaitytų Cezario pasiekimų iki XIX amžiaus Vokietijos armijos pergalių prieš britus – tai buvo labai svarbu vadovavimo įgūdžių formavimuisi.

3. Geležinkeliai

Iki geležinkelių atsiradimo greičiausias būdas pasiekti mūšio lauką buvo raitomis. Dauguma kareivių arklių neturėjo – arba nemokėjo jais joti – ir į karą žygiuodavo pėsčiomis.

Atsiradus geležinkeliams, kareiviai ir jų aprūpinimas galėjo judėti fronto linijos greičiu. Amunicijos fabrikus galėjo pasiekti daugiau žaliavų. Galėjo būti gaminami ir gabenami ginklai, apie kokius anksčiau niekas nedrįsdavo nė galvoti – pavyzdžiui, I Pasauliniame kare Vokietijos naudota „Paryžiaus patranka“ .

4. Spygliuota viela

XIX amžiuje Amerikoje išrasta spygliuota viela buvo skirta gyvulių suvaldymui, bet daug šalių greitai išvydo jos karinį potencialą. Ispanai ją naudojo fortų gynybai Ispanijos – Amerikos kare. Britai spygliuotos vielos užtvaromis ribojo priešininkų judėjimą Būrų kare. Labiausiai ši technologija pagarsėjo tūkstančiais kilometrų užtvarų I Pasaulinio karo apkasų mūšiuose. Ja būdavo stabdomas priešininkų judėjimas: taip jie tapdavo nejudančiais taikiniais snaiperiams, ir spygliuotos vielos užtvaros tapo gynybos pozicijos standartu.

5. Konservuotas maistas

Armiją reikia maitinti ir tiekti jai šviežią proviantą. XIX amžiuje sukurtas maistas skardinėse leido kariams tiekti daugiau ir įvairesnio maisto. Tapo įmanomi XX amžiaus pasauliniai karai. Be to, buvo sukurti nauji maisto produktai – pavyzdžiui „Bovril“, kuris iš pradžių buvo „Johnston’s Beef Fluid“, konservuotas maistas Napoleono III kariuomenei.

Pasidalinkite su draugais
(20)
(6)
(14)

Komentarai ()