Ar genda bebrų dantys? Atsakymas nustebins, o mokslininkams tai tikras atradimas  (2)

Ar pamenate dantų pastos reklamą, kurioje pagrindiniu personažu būdavo Ponas Bebras? Tokia reklama yra logiška, mat bebrų dantys laikomi itin tvirtais – sunku pasakyti, koks dar sutvėrimas galėtų graužti medžius ir išlaikyti tokius tvirtus dantis. Tačiau kur slypi tvirtų bebrų dantų paslaptis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kad už sveikus ir tvirtus bebrų dantis yra atsakinga geležis. Nepaisant to, kad bebrai visą gyvenimą graužia medžių kamienus, jų dantys išlieka atsparūs dantų ėduoniui. Ir taip yra dėl geležies kupinų mažyčių nanovamzdelių, išsiraizgiusių per visą dantų emalio šerdį.

Studijuodami priekinių bebro dantų sudedamąsias dalis bei įvairias emalio rūšis, mokslininkai sugebėjo išsiaiškinti, kokią naudą bebrų dantims teikia šie beformiai mažyčiai vamzdeliai.

Visas bebrų emalis yra sudarytas iš itin mažų nanovamzdelių bei traukelių, susiraizgiusių tarpusavyje. Šios spaghetteti makaronų formą primenančios struktūros pagrinde yra sudarytos iš hidroksiapatito, t.y. iš tam tikros kalcio apatito rūšies. Tačiau šiuos vamzdelius dengiantis sluoksnis yra praturtintas geležimi ir magniu, kurie padeda apsaugoti dantis nuo įvairių rūgščių. Joninė šio sluoksnio sandara yra pagrindinė priežastis, dėl kurios bebrų dantys yra tokie tvirti.

Vadovaujantis tyrimo mokslininkas Derkas Joesteris iš Northwestern universiteto sako, kad bebrų ir žmonių dantys skiriasi dėl skirtingų juose esančių medžiagų, bet ne dėl kitokios struktūros. Anot jo, mokslininkai išsiaiškino, kad jonų mažuma, kuri yra skirtinga nuo žmonių dantų, lemia skirtumą ir padeda apsaugoti bebrų dantis. Įprastame dantų emalyje dantis apsaugo magnis, tačiau bebrų dantų emalyje dantis apsaugo geležis.

Mokslininkams pavyko visa tai išsiaiškinti naudojant atomų zondavimo tomografiją. Ši technika, kuri jau naudojama medicinoje, leidžia, panaudojus į mikroskopą panašų prietaisą, atskleisti skerspjūvinę atomo struktūrą ir pamatyti viduje esančias medžiagas. Dėl to mokslininkai galėjo padaryti itin aukštos rezoliucijos nuotraukas, kuriose matoma atomo ir joninė sandaros.

Šio tyrimo rezultatai padės mokslininkams ieškoti būdų kaip sustiprinti emalį ir apsaugoti jį nuo rūgščių korozijos.

Parengta pagal upi.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (2)