Pirmieji banginiai buvo kačių bei šunų dydžio ir po to staigiai užaugo iki gigantų: paaiškėjo netikėta priežastis, bet visiškai neaišku, kas bus toliau (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2017-05-29 14:16
Visiška nesamonė: 1. kodėl maži banginiai neišmiršta jeigu mažas snukis neefektyvus? 2. kodėl jų augimas sustojo jeigu dydis svarbu? Gal nesuspėjo dėl besikeičiančio klimato? P.s. Žmogus irgi auga ir tai siejama su pagerėjusia gyvenimo kokybe, o ne burnos dydžiu.
punktyras 2017-05-29 16:05
Ką turite omenyje, sakydamas „mažas banginis“? Ir mažas snukis efektyvus, bet didesnis – efektyvesnis. Augimas turi ribas. Pasiekė pusiausvyrą ir sustojo. Jei sąlygos pasikeistų, gal didesni būtų. Nors ir organizmo fizinis dydis turi tam tikras ribas. Ar žmogus – banginis? Ar jis maitinasi, košdamas vandenį? Ar jis padidėjo 3 kartus?
vanduo4 2017-05-30 02:36
punktyras 2017-05-30 08:43
Dinozaurai visai nemaži buvo. Nesuprantu diskusijos. Pavadinimas, nors ir ne mano skonio ir nepanašus į originalą ir skatina komentuoti straipsnį, jo neskaičius, siūlau nepasiduoti impulsui ir pasivarginti pasigilinti į medžiagą Prieš 50 milijonų metų bangininių protėviai, šunų ir kačių dydžio, persikėlė į vandenynus. Prieš 35 milijonus metų pasirodė uosotųjų banginių (kuriems priklauso ir mėlynasis banginis) protėviai. Per 90% laiko nuo tada iki dabar jie išaugo iki 10 metrų. O vos per kelis milijonus metų padidėjo trigubai. Kodėl? Iš kur toks spurtas? Trys mokslininkai, remdamiesi fosilijomis, nubraižė bangininių genealoginį medį ir sugretino su klimato kaita. Ir išvydo koreliaciją, kad klimato kaita ir sezoniškumo įsigalėjimas sutampa su spartesniu banginių augimu. Iš čia peršasi išvada, kad būtent dėl pagerėjusių sąlygų (pagausėjusio maisto) ir prisitaikymo įveikti didelius atstumus (maistas gausėjo ne tolygiai visur, o tik tam tikrose vietose, dažnai labai tolimose) banginiai ėmė didėti. Didėjo banginiai evoliucine prasme – didesni individai turėjo daugiau šansų išgyventi ir susilaukti palikuonių. Per daugelį kartų̃ toks spaudimas ir padarė banginius tokius didelius. Dabar klimatą keičiame daug sparčiau. Ar išliks banginiai?
vanduo4 2017-05-30 14:44
1. Japonijos kultūroje persti prie stalo yra norma - tai tik parodo jų bendravimo kultūrinį atvirumą. 2. Taksistas teigia jog po gėjų partnerystės įteisinimo Airijoje, visuomenė tapo žymiai laisvesnė - savaitgaliais, tiesiog auto aikštelėje gali pamatyti kaip jie duoda į šikną. 3. Airijoje naujas ŽIV protrūkis, ypatingai tarp vyrų - meilė tai kančia.