Netikėtas atradimas netelpa į jokios teorijos rėmus: kažkas keisto nutiko su šios egzoplanetos vėjais  ()

Karštuosiuose Jupiteriuose - dujinėse planetose, esančiose labai arti savo žvaigždžių - vėjas įprastai pučia į rytus, t. y. į tą pusę, kurios link sukasi pati planeta. Tą prognozuoja ir teoriniai planetų atmosferų modeliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei planeta yra prirakinta prie savo žvaigždės - visą laiką į ją atsukusi vieną pusę - vėjas nulemia, kad karščiausia vieta planetoje yra kiek į rytus nuo vidurdienio taško.

O dabar nustatyta, kad egzoplanetos CoRoT-2b karščiausias taškas yra nutolęs per 23 laipsnius į vakarus nuo vidurdienio. Tai reiškia, kad planetoje vėjas pučia į vakarus.

Kodėl taip yra - neaišku, bet atradėjai siūlo tris galimus paaiškinimus: stiprus planetos magnetinis laukas gali paveikti jos atmosferą, arba planeta iš tiesų nėra prirakinta, o sukasi aplink savo ašį į priešingą pusę nei aplink žvaigždę, arba tikrąjį karščiausią tašką ir visą rytinę planetos pusę dengia debesys.

Nei vienas iš paaiškinimų neatitinka šiandieninio supratimo apie tokias planetas ir jų atmosferas, taigi modelius tikrai reikės koreguoti. Tokios planetos padeda geriau suprasti, nuo ko priklauso atmosferų savybės.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()