Kodėl žmonės apatiniame akių voke turi šias mažas skylutes?  ()

Akys – tai regos organas, išraiškingiausias veido bruožas, sielos veidrodis. Per biologijos pamokas išmokome apie šio organo sandarą, funkcijas, optines savybes, bet turbūt ligi šiol kyla klausimas, kas ta maža duobutė ant apatinio akies voko, rašė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei pažiūrėtumėte į veidrodį iš arčiau, tai pamatytumėte maždaug 2 milimetrų migdolo formos skylutę ant apatinio akies voko šalia vidinio kampo. Dar kitaip ji vadinama apatine ašarų akute.

Teigiama, kad ši akies dalis negamina ašarų, bet jos užduotis yra jas išskirti į paviršių. Tai kiek panašu į atsidarantį kanalą, kuris jungia akį su ašarų maišeliu. Iš šio maišelio ašaros nuteka per lataką į nosį, todėl kartais pasirodžius kelioms ašaroms, nosis kaip mat pradeda varvėti.

Anot specialistų, yra medicininė procedūra, kurios metu į akies skylutes įdedami maži cilindro formos netirpstantys kamščiai, kad sustabdytų akių džiūvimą. Tai gali padėti apsaugoti akis nuo išsausėjimo, infekcijų ir palaikyti drėgmę.

Be to, lygiai spaudžiant ašarų akučių kanalų sistemą neva galima iššvirkšti skysčius, kartais žmonės atlieka kiek pasišlykštėjimą keliantį triuką, kurio metu iš akutės paleidžiama čiurkšlė pieno.

Įdomu tai, kad vienas turkas vardu Ikeras Yilmazas pasiekė pasaulio rekordą iššvirkšdamas pieną iš akies. Čiurkšlė siekė 279,5 centimetrus. Tačiau nebandykite to atlikti namie, tai pavojinga ir gali sukelti akies infekciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(6)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: